09.10.2018

ОДРЖАН 55. САБОР БИБЛИОТЕКАРА СРЕМА


Српска читаоница у Иригу, прво и најстарије грађанско читалиште у српском народу, већ по традицији била је домаћин јединствене манифестације која окупља библиотечке раднике Срема, али, последњих година и библитекаре Србије. Давно уставновљен датум за одржавање Сабора је први петак у октобру месецу. У петак 05. октобра, одржан је 55. Сабор библиотекара Срема.


.jpg

Директорица Српске читаонице у Иригу, Вера Новковић, поздравила је присутне, а програм је водила овогодишња председница организационог одбора Сабора, Драгана Милаш, директорица библиотеке „Доситеј Обрадовић“ из Старе Пазове.

Негујући традицију Сабора ове године је обележена су два јубилеја. „Сава Мркаљ и Вук Караџић“ назив је беседе проф. др Душана Иванића. Милијана Дмитровић Торма из библиотеке „Глигорије Возаровић“ из Сремске Митровице аутор је изложбе посвећене Алекси Шантићу која је и представила живот и рад овог великог српског писца. Професор књижевности Авакум Квас говорио је изабране Шантићеве стихове. Награда „Доситеј Обрадовић“ за допринос библиотекарству ове године једногласном одлуком Подружнице библиотечких радника Срема додељена је Вери Новковић, директорици Српске читаонице у Иригу.

Библиотекар-писац који је представио свој књижевни рад је ове године била Татјана Јанковић из библиотеке „Вук Караџић“ из Крагујевца. О раду и стваралаштву писца говорио је Мирко Демић, директор крагујевачке библиотеке.
Организованом посетом учесници Сабора посетили су манастир Ново Хопово у коме је Српска читаоница у Иригу у склопу свог пројекта стручно обрадила манастирску библиотеку.

Б. Јовичић

ОДРЖАН 55. САБОР БИБЛИОТЕКАРА СРЕМА