08.01.2019

НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ – ПРЕДСЕДНИК СТЕВАН КАЗИМИРОВИЋ


2018. година се полако ближи крају, тако да је време за сабирање утисака. Разговарали смо са председником општине Ириг, Стеваном Казимировићем.


Irig_15.jpg

Како оцењујете годину за нама када је иришка општина у питању?

Година за нама била је прилично успешна јер смо успели да решимо бројне проблеме у нашој општини. Урађена је реконструкција пута Бања Врдник – Јазак, проблем са недостатком воде смањен је захваљујући изградњи бунара у Нерадину, пољопривредницима у Ривици и Малој Ремети олакшан је прилаз њиховим њивама уређењем атарских путева, завршена је комплетна санација и реконструкција основне школе у Иригу. Такође, набављена је тзв. „паметна учионица“ у сврху модернизације наставе, радило се на побољшању услова боравка деце у објектима Дечије установе санацијом санитарних чворова, фасаде, заменом котла за грејање и куповином новог намештаја. Лечење пацијената је унапређено захваљујући новим апаратима за ултразвучни преглед и за лабораторијску анализу крви, као и новим санитетским возилом које смо набавили ове године. Од ове јесени Туристичка организација добила је нови објекат у Врднику који је од велике користи туристима и даваоцима туристичких услуга, али и запосленима јер им омогућава квалитетнији рад. Када је у питању пројекат гасификације насељених места општине Ириг – Летенка, и даље је у току израда пројектне документације. За неколико дана очекујемо и завршетак замене старе уличне расвете новим штедљивим ЛЕД сијалицама у свих наших дванаест насељених места.

У 2018. години одобрени су бројни пројекти чију реализацију очекујемо 2019/20. године. Ту бих издвојио радове на школским објектима, пре свега комплетну санацију и реконструкцију ОШ „Милица Стојадиновић Српкиња“ у Врднику и радове на повећању енергетске вредности на образовно-културном објекту у Шатринцима. Планирани су радови на изградњи бунара „Ириг“, опремање Михизове куће и свечано отварање, као и почетак изградње етно-туристичког комплекса у Шатринцима. Ове године одобрен је и пројекат за изградњу објекта за социјално становање у Иригу (зграда са 13 стамбених јединица), сва документација је спремна, а радови ће почети чим временски услови то дозволе.

Поред свега наведеног, подсетио бих на изванредне резултате младих спортиста са територије иришке општине које су у овој години остварили. Ту, свакако, треба издвојити наше атлетичарке Ању Ковач из Атлетског клуба „Соко“ Врдник, Радмилу Загорац из Клуба за дизање тегова „Осми март“ из Ирига, као и Слободана Јовановића из Теквондо клуба „Змај“ из Врдника за постигнуте сјајне резултате на првенствима државног и европског ранга.

 

Каква је ситуација са запошљавањем?

Када је у питању запошљавање, на основу података које смо добили од Службе за запошљавање и Центра за социјални рад, израчунали смо да проценат незапосленог радно способног становништва износи око 13%. Проценат незапослених у априлу ове године, када смо радили последњи пресек, износио је 18%. За само осам месеци број запослених је прилично порастао, а према подацима Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова, Ириг је општина која је ове године остварила највећи напредак на овом пољу у Војводини. Желео бих да подсетим да је пре само три године стопа незапослености у Иригу износила чак 56%, тако да је помак евидентан.  


Колико сте задовољни реализацијом буџета? Да ли је било довољно средстава за оно што сте планирали?

Буџет ће бити реализован отприлике као и прошлогодишњи, односно мало преко 70%. Нисам задовољан у потпуности, али треба узети у обзир да не зависи све од нас. Нпр. многи пројекти су одобрени ове године, али њихова реализација иде тек идуће, тако да то директно утиче на остварење буџета. Међутим, дефинитивно је много боља ситуација од оне коју смо имали пре неколико година када је остварење буџета било испод 50%.


На територији општине Ириг одржавају се бројне манифестације. Можете ли рећи које су то?

Правац развоја иришке општине иде ка развоју воћарства, виноградарства и туризма. С тим у вези, скоро све наше месне заједнице имају своју привредно-културну манифестацију које се управо баве промоцијом, пре свега, пољопривредних делатности заступљених у њима и, генерално, промоцијом и развојем руралног туризма. Најпознатија међу њима је манифестација посвећена чувару винограда и грожђу – „Пударски дани“, а ту су и: „Јесен иде, дуњо моја“ у Јаску, „Гушчијада“ у Шатринцима, „Коњи поново каскају Малом Реметом“ у Малој Ремети, „Дани вина“ у Ривици, Видовдански сабор у Врднику.

Ове године Јазак је био и домаћин Сусрета села Србије за регионе Срема, Бачке и Мачве у организацији Културно-просветне заједнице Србије Београд, Удружења културних стваралаца Србије „Завичај“ и Републичка комисија за оцену села Србије. Такође, Јазак је освојио прву награду међу најуспешнијим селима Србије у групи села до 1.000 становника, а ово престижно признање биће уручено 22. децембра у селу Елемиру код Зрењанина.

Од овог новембра, календару иришких манифестација прикључио се „Мачков дан младог португизера“ чији је главни организатор Винарија „Маков подрум“ из Ирига, а Општина Ириг покровитељ. Овај догађај се претходних десет година, односно од свог почетка, одржавао у Новом Саду. Међутим, од ове године организатор је одлучио да манифестацију одржи где је то и најлогичније, односно у месту одакле је и потекло ово младо вино, тако да се туристичка понуда Ирига на овај начин итекако обогатила.

Још једну новину на пољу догађаја у Иригу доноси ова 2018. година. 4. децембра у Хотелу „Термал“ у Врднику одржан је први део првог сајма виноградарства и воћарства – „ВИВО Ириг“. Организатори су Агенција за рурални развој општине Ириг и Удружење „Агропрофит“ из Новог Сада, уз покровитељство Општине Ириг. Први део Сајма назван је „Пут до знања“ јер је замисао организатора била да у овом делу понуди посетиоцима драгоцено знање из ове две пољопривредне гране, а теме су из агротехнике, биологије и економије. Други део Сајма планиран је за 17. март 2019. када ћемо показати опрему, машине, заштиту, расадничку производњу.


Кажете да сте развој општине усмерили добрим делом ка туризму. Да ли је ту забележен напредак?

Напредак у развоју туризма је више него евидентан. Поред тога што је видљиво да све више туриста долази у нашу општину, од Туристичке организације општине Ириг добили смо и званичан податак да се у 2018. години регистровало још 20 смештајних јединица, што износи 30% више него у претходној години, тако да сада на територији општине Ириг постоји око 1500 лежаја. С обзиром на константан пораст интересовања за овај део Фрушке горе, а самим тим и за преноћиштем, отпочета је градња „Фрушких терми“ у Врднику – два хотела са 420 лежаја и 7 базена, а у плану су и спортско-рекреативни парк и један хостел. Такође, одобрена су средства од Европске уније за изградњу етно-туристичког комплекса у Шатринцима, чија изградња се планира у наредне две године.

Ириг је познат по великом броју винарија и великим површинама под воћњацима и виноградима. Каква је ту ситуација?

Интересовање за бављење овим гранама пољопривреде у иришкој општини дефинитивно расте. Број засада воћака и винове лозе повећао се и ове године, па се сада око 250 хектара обрадиве површине налази под виноградима и око 1200 хектара под воћњацима. Када су у питању винарије, пре само неколико година имали смо свега две, а у 2018. години бројимо чак седам. Поред регистрованих, имамо и велики бројних малих кућних винарија, тако да Ириг, као некада, засигурно постаје фрушкогорска престоница вина. Управо овако озбиљно бављење воћарством и виноградарством у иришкој општини је и инспирисало организаторе и локалну самоуправу да осмисле сајам с овом тематиком.  


Највеће културно признање у Иригу за драмско стваралаштво посвећено је Бориславу Михајловићу Михизу. Како напредују радови на реконструкцији његове куће и када можемо да очекујемо отварање?

Наш велики писац и драматург, Михиз, у многоме је задужио Ириг и Ирижане, а најмање што смо могли да учинимо било је да престижну награду за драмско стваралаштво додељујемо њему у част. Михизова награда ове године додељена је по четрнаести пут у Српској читаоници у Иригу. И последњи пут на том месту. За ову прилику од идуће године користиће се Михизова кућа чије отварање очекујемо на пролеће. Радови су приведени крају, обављене су јавне набавке и сада чекамо средства од Министарства културе за опремање куће. Поред тога, остаје још да се грејање прикључи на гас и кућа је спремна за отварање. Такође, план је да се једна од бројних неименованих улица у Иригу назове управо по нашем великом Ирижанину.


Да ли Општинска управа има нове услуге, односно колико се радило на њеном унапређењу као сервиса грађана?

Општинска управа од ове године може да понуди грађанима тзв. е-управу, односно могућност да потребне документе поруче од куће путем интернета.

Како би становништво имало бољи увид у рад локалне самоуправе и, уопште, радове и догађаје на територији наше општине, од ове године отворили смо ново радно место – особа за односе са јавношћу. Трудимо се да пратимо трендове и да будемо у кораку са новим технологијама и потребама савременог друштва. Данашњи брз проток информација, на који смо сад већ сви навикли, намеће потребу за особом која ће, пре свега, бити задужена да их путем савремених медија – друштвених мрежа, веб-сајтова и електронских новина, брзо и тачно преноси становништву.

Од пре неколико дана општински Услужни центар нуди могућност плаћања административних такси платним картицама на лицу места, како становништво не би морало да губи време на одлазак до поште или банке.


Шта бисте пожелели Ирижанима за наредну годину?

Укратко, пожелео бих свима много здравља. С тим у вези, у току претходне године највише смо и радили на унапређењу рада здравствених установа, али и за оне на којима свет остаје, односно за децу у вртићима и ђаке.


Irig_11.jpg

Irig_14.jpg

Irig_13.jpg

Irig_12.jpg

Irig_10.jpg