17.05.2019

Neobična predstava u Irigu


Pozivamo Vas na pozorišnu predstavu “U tišini pozornice" koja će u utorak 21. maja u 20 časova biti izvedena u Domu kulture u Irigu. Ulaz je slobodan, ali je broj mesta ograničen, pošto će publika sedeti na sceni.


Plakat(1)-page-001.jpg

Ova predstava je veoma specifična, kako po metodologiji rada, tako i po pitanju scenskog jezika kojim se izražava, i odnosi se na deo alternativne scene koja se proteklih decenija dešavala u Novom Sadu. Prema rečima autora Marijane Prpe Fink i Miljana Vojnovića, kao što se „biser stvara u školjki od jednog zrna peska", tako se od jedne ideje došlo do kraja – do predstave za koju se nadaju da će u susretu sa publikom biti biser.

Posebnost predstave „U tišini pozornice" je i u tome što kroz fenomen pamćenja i podsećanja predočava gledaocu principe pozorišne antropologije sa posebnim osvrtom na čuveni novosadski festival “Infant”. Audio-vizuelnim i dramskim sredstvima, pamćenje i podsećanje kao fenomen svesnog i nesvesnog u ponašanju ljudskog bića prevode se u predstavi na scenski jezik igre ličnog i kolektivnog.

Predstava je rezultat saradnje Saveza dramskih umetnika Vojvodine i Kulturnog centra Novog Sada. Autori teksta, scenografskih rešenja i kreiranja video materijala su glumci i profesori na Akademiji umetnosti u Novom Sadu - Marijana Prpa Fink i Miljan Vojnović, dok je Ljubomir Nikolić autor muzike i dizajna zvuka.