06.08.2019

Врдничким рударима у част


Полагањем венаца на гроб погинулим рударима у врдничком руднику и на споменик „Рударска круна“ у Врднику, обележен је 6. август, Дан рудара Србије.


IMG_1621_resize.jpg

Овај дан у нашој општини већ је традиционално у духу сећања на оне који су дали живот обављајући овај тежак физички посао, а без којих Врдник не би био оно што је данас. Заменик председника Општине Ириг, Миодраг Бебић, подсетио је овом приликом бројне присутне колико смо дужни овим људима.

- Овим чином желимо да се одужимо рударима који су дали своје животе за кору хлеба, али и за Врдник какав данас видимо. Да није било тих људи и њиховог тешког рада, термална вода не би била откривена, а Врдник не би постао једно од најпознатијих бањских лечилишта у Србији – рекао је Бебић.

Бебић је истакао и посебност места на ком су сахрањени рудари.

- Ово место на ком се налазимо јединствено је у Војводини јер у њему почивају четири човека различите националности, што на један симболичан начин говори о јединству и слози становништва Врдника које чини око 30 различитих нација – додаје Бебић.

Директор ЈП „Комуналац“ Ириг, Александар Манојловић, као Врдничанин поделио је са присутнима неколико података о историји рударства у свом месту. 

- Сваке године на овај дан окупљамо се како бисмо обележили Дан рудара Србије. Рударство у Врднику отпочело је 1804. године када је откривен мрки угаљ. Први који су експлоатисали рудник били су калуђери из манастира Раваница, да би током година мењао власнике до оснивања Краљевине СХС када прелази у руке државе. У државним рукама је до затварања 1968. године. Након затварања, рударски посао наставиће фирма која се бави извођењем рударских радова, „РГП“, а која ће да експлоатише широм тадашње Југославије, па чак до Немачке – објашњава Манојловић.

Међу присутнима било је и чланова породице погинулих рудара. Катарина Катава има 90 година и сестра је једног од њих.

- Мој брат је погинуо када је имао 44 године и од тада редовно обилазим овај гроб. Свима онима који му на овај начин одају пошту заједно са другим погинулим рударима искрено се захваљујем, много ми то значи – рекла је госпођа Катава.  

Након полагања венаца на гробу, положени су венци и код споменика посвећеног рударима и рударству „Рударска круна“ који је свечано откривен крајем 2016. године поред зграде Касине.


IMG_1623_resize.jpg

IMG_1634_resize.jpg