29.08.2019

Ривичани и Јазачани у свеже окречене учионице од понедељка


Радови на уређењу учионица у подручним школама у Јаску и Ривици приводе се крају, тако да ће све бити спремно за почетак нове школске године.


IMG_2206.jpg

У Ривици су ове године окречене и освежене учионице, док је у Јаску, поред кречења, због изузетно лошег стања објекта у ком се налази школа морало бити већих радова. Наиме, у Јаску је урађена реконструкција крова и замена грејног система захваљујући средствима која су одобрена код Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице.

Председник Општине Ириг, Стеван Казимировић, обишао је радове и потврдио да ће јазачки ђаци од понедељка похађати наставу у далеко бољим условима.

- Прошле године замењени су прозори на школи, ове године смо решавали проблем са прокишњавањем и грејањем, а за наредну годину планирамо и сређивање фасаде јазачке школе – рекао је Казимировић.

У овој школској години јазачке школске клупе бројаће девет, а ривичке свега два првака. Према речима председника, локална самоуправа последњих година улаже огромне напоре у борби против беле куге и да сачува младе у селима, а уређење школских објеката само је једна од мера које је предузела поводом тога.

- У овим подручним одељењима деце је мало, али без обзира на то, ми се трудимо да свој деци у нашој општини буду што квалитетнији услови у којима похађају наставу, са жељом да се тај број повећа – рекао је Казимировић.

Председник је подсетио да се у последње две године доста радило на побољшању услова у иришким образовним и образовно-васпитним установама, те да је комплетно реновирана зграда у Иригу у којој се налазе ОШ „Доситеј Обрадовић“ и ССШ „Борислав Михајловић Михиз“, да су замењени кров и санитарни чворови, уграђене топлотне пумпе, молерски радови, а недавно је и двориште након дужег времена уређено и стављено у функцију у Вртићу „Чаролија“ у Иригу, док је у Вртићу „Вила“ у Врднику урађена изолација, фасада, грејни систем, видео-надзор, реквизити у дворишту. У оба вртића Општина је финансирала формирање додатних васпитно-образовних група – у Иригу једну, у Врднику две, како не би постојале листе чекања.  

 На задатку да се максимално унапреди квалитет боравка у школама и вртићима радиће се пуном паром и у наставку ове године. Према подацима Службе за привреду и локални економски развој Општинске управе Општине Ириг, очекује се почетак радова на адаптацији зграде за основно образовање и културу у Шатринцима, за коју је прошле недеље јавна набавка завршена и одабран извођач. Следеће недеље почеће замена расвете у Вртићу „Чаролија“ у Иригу, јавна набавка за адаптацију санитарних чворова у Вртићу „Вила“ у Врднику је у току, док се за планирану комплетну реконструкцију ОШ „Милица Стојадиновић Српкиња“ у Врднику чека сагласност Канцеларије за управљање јавним улагањима.


IMG_2198.jpg

IMG_2216.jpg