10.10.2019

Мировић обишао радове на „Стази здравља“ у Врднику


Председник Владе АП Војводине Игор Мировић у пратњи директора Управе за капитална улагања АП Војводине, Недељка Ковачевића, председника општине Ириг, Стевана Казимировића, заменика председника, Миодрага Бебића и шефа Службе за имовинско-правне послове и урбанизам Општинске управе Општине Ириг, Оливера Огњеновића, обишао је радове на изградњи и уређењу „Стазе здравља“ у Врднику. 


IMG_0272.jpeg

„Стаза здравља“ је нова саобраћајница у дужини од 2,4 km која ће спајати центар насеља Врдник са културним спомеником Врдничка кула и постојећим етно-насељем, али и са новим хотелом „Фрушке терме“. Мировић је изјавио да је Покрајинска влада препознала потенцијал овог краја и да је ова инвестиција вишеструко значајна не само за Ириг и Врдник, већ и за целу Војводину, Србију и шире. 

- Налазимо се на једној новој саобраћајници, заправо на месту где ћемо завршетком „Стазе здравља“, како су је назвали наши домаћини из Општине Ириг и из Врдника, имати везу између центра Врдника, који полако постаје све значајније туристичко место, не само на мапи Војводине и Србије, него и у ширем окружењу, и комплекса хотела. Поред тога, ова инвестиција је важна и у комуналном и сваком другом смислу. Финансирајући овај пројекат ми показујемо, заправо, да су Општина Ириг и Бања Врдник места која имају туристички потенцијал и да се оваквим инвестицијама том потенцијалу све више доприноси – рекао је Мировић. 

Председник Мировић је подсетио на оно шта је до сада Покрајинска влада урадила за развој овог дела Фрушке горе и најавио планове за скорију будућност.

- Ми смо прошле године реконструисали пут од Врдника до Јаска и на нашу иницијативу држава реконструише државни пут првог реда на правцу Рума - Ириг. Очекујемо, ја сваки дан о томе говорим, да наредне године крену и радови око Фрушкогорског коридора, који ће имати највећи ефекат управо на грађане Ирига. Помажемо Иригу на све друге начине. На нашу инцијативу и огромно ангажовање руководства Општине у наредних неколико недеља започеће радови на уређењу центра Врдника. Желимо да Ириг и Врдник са оваквим инвестицијама сустигну веће општине које имају већи привредни потенцијал, али и да овде тај потенцијал буде изражен у туризму и руралном развоју, у специјализованим гранама пољопривреде, односно да временом од Ирига и Врдника направимо места које ће бити на понос свих нас. Очекујем од мојих сарадника да припреме још једну инвестицију, евентуално да до краја године дођемо до уговора за реконструкцију пута од Иришког венца до Змајевца у дужини од око 5 километара, и онда би све ово што смо радили за Ириг, Врдник и овај крај заокружили. Наредне године стижу нови планови и мислим да има разлога за оптимизам – саопштио је Мировић.

Председник Владе АП Војводине је додао и то да је ова инвестиција вредна 115 милиона динара и да ће свако ко се макар мало разуме у ту браншу приметити да извођач радова „Сремпут“ ради свој посао веома добро и да све тече по плану. 

Председник општине Ириг, Стеван Казимировић, објаснио је да ови радови на инфраструктури иришке општине веома помажу развоју туризма на овом делу Фрушке горе који има много тога да понуди. 

- Ви знате да се овде гради и хотел „Фрушке терме“, да ће ово бити прилаз од центра Бање Врдник ка новом хотелу и већ постојећем туристичком садржају, тако да је ова инвестиција од велике користи нашим грађанима, док ће туристима омогућити да на најбољи начин упознају нашу Фрушку и Бању Врдник. 

Што се тиче даљих радова на инфраструктури, ми се надамо да ћемо до краја године успети да распишемо тендер, да завршимо пројектну документацију за реконструкцију Гребенског пута на делу од Иришког венца до Змајевца, у дужини од око 5 километара. Значај реконструкције ове деонице веома је велики јер ће сви посетиоци који долазе из правца Инђије и Београда лакше доћи до Бање Врдник. Санација и реконструкција пута од Ирига преко Ривице до Врдника биће завршена до краја године, тако да ће прилази Бањи из свих праваца бити несметани. Без квалитетне путне инфраструктуре не вреди развијати туризам – рекао је Казимировић.

Председник Казимировић је најавио овом приликом мање инвестиције на територији наше општине чија реализација се очекује у наредном периоду. 

- Што се тиче мањих инвестиција, радимо тренутно пројекат уређења центра Врдника, у оквиру пројекта „Нови Сад - престоница културе 2021“, где су укључене општине Ириг, Сремски Карловци и Беочин. Такође, у оквиру истог пројекта очекујемо и уређење парка у центру Ирига, а ако нас послужи време, надамо се да ће почети у новембру ове године – изјавио је Казимировић.


IMG_0297.jpeg

IMG_0276.jpeg