23.02.2018

ОПШТИНА ИРИГ НАСТАВЉА ПОДСТИЦАЊЕ РАЗВОЈА СТОЧАРСТВА НА СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ


Председник општине Ириг Стеван Казимировић, потписао је данас уговоре о додели квалитетне женске телади ''сименталске'' расе, са 44 пољопривредна произвођача, власника пољопривредних газдинстава са територије наше општине.


DSCN9292.JPG

Ово је наставак пројекта започетог 2012. године чији је циљ развој сточарства у општини Ириг, а партнери на пројекту су Министарство пољопривреде и Општина Ириг.

''На конкурсу који је општина расписала 2012. године додељено је 250 квалитетних приплодних јуница. Од тог броја, 23 грла су због неплодности из статуса ''репродуктивно грло'' преведена у статус ''товно грло'', док се за 2 грла води одговарајући поступак пред надлежним органима због неиспуњавања обавеза из уговора од стране власника. Од тог почетног броја од 225 грла, њиховом репродукцијом се за ових неколико годинa дошло до броја од близу 1.000 квалитетних грла, чиме је не само знатно повећан број, него је и битно поправљен расни састав и квалитет грла. Тиме смо сточарство и пољопривреду уопште у нашој општини подигли на много виши ниво, али и омогућили развој бројних пољопривредних газдинстава. Желим да истакнем озбиљан приступ и квалитетан рад комисије за доделу грла по овом конкурсу, и желим власницима ова 44 грла да се тај број за неколико година утростручи'' - истакао је Казимировић.

Пољопрвреднике је поздравио и Федор Пушић, директор Агенције за рурални развој Општине Ириг, истакавши чиљеницу да је 92 % потписника уговора испунило своју обавезу да уступи новорођено женско теле за даљу поделу. Он је пољопривредницима пожелео успешну и родну годину и још пуно квалитетних грла стоке у шталама.

Текст и фотографије: Драган Аметовић

 

ОПШТИНА ИРИГ НАСТАВЉА ПОДСТИЦАЊЕ РАЗВОЈА СТОЧАРСТВА НА СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ