12.06.2020

ИРИГ, ПЛАТИЧЕВО - СЕКРЕТАР РАДОЈЕВИЋ ПОСЕТИO ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА У СРЕМУ


Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, др Вук Радојевић посетио општине Ириг и Рума, где је прво обишао Средњу стручну школу „Борислав Михајловић Михиз“ у Иригу, а потом пољопривредна газдинства у Малој Ремети и Платичеву.


obilazak_vocnjaka_u_maloj_remeti.jpg

Сарадња покрајине и локалних самоуправа за развој пољопривреде


Ове године Покрајински секретаријат је финансирао набавку трактора и приколице за практичну наставу у школи „Борислав Михајловић Михиз“ у Иригу са око 2,3 милиона динара. У претходних неколико година набављена је и прикључна механизација, тако да укупна вредност подршке износи близу четири милиона динара. Само ове године потписано је 12 уговора укупне вредности 34 милиона динара, а од 2017.године уложено је око 130 милиона динара у инвестиције за средње пољопривредне школе и Пољопривредни факултет. 


-Један од нас значајнијих конкурса у оквиру Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство је онај намењен средњим стручним пољопривредним школама и Пољопривредном факулету и на тај начин финансирамо набавку неопходне опреме за рад у пракси свих средњошколаца и студената. На тај начин стопроцентно финансирамо набавку неопходне механизације и драго ми је што са овом школом имамо добру сарадњу. Све ово јесте у интересу ђака како би унапредили дуални начин образовања. Настављамо сарадњу и убеђен сам да ће ова механизација бити од великог значаја за средњу школу у Иригу. Ми смо ту да изађемо у сусрет њиховим потребама, а похвалио бих и сарадњу са Општином Ириг, јер смо у мандату ове Владе имали заједничких инвестиција близу 200 милиона динара, у водоводну и канализациону мрежу, у атарске путеве и уклањање дивиљих депонија,  рекао је Радојевић. 

Средња стручна школе „Борислав Михајловић Михиз“ у Иригу најмлађа је пољопривредна школа на територији Војводине, једина је у Србији која има образовни профил винар-виноградар. Нова опрема, за коју је уговор потписан на дан школе у априлу ове годне, служиће за ученичку праксу и рад на око четири хектара под виноградима у власништву школе, рекла је Исидора Бирињи, директорка ССШ „Борислав Михајловић Михиз“ у Иригу.


-Сву опрему коју имамо јесте опрема коју смо добили од Покрајинског секретаријата. То за нас није само механизација којом ћемо ми обрадити наш виноград, већ је то за нас и наставно средство на којем ће се ученици учити за даљи рад и да практично испробају како је то радити на савременим и новим машинама. На овај начин се наша школа промовише, тако да сви ученици и у Војводини, а и шире могу да виде да у Иригу постоји једина школа која образује ученике за перспективан смер, ако узмемо у обзир да је развој виноградарства и винарства у експанзији, рекла је Исидора Бирињи. 


300 милиона за мала и средња иришка пољопривредна газдинства


Покрајински секретар за пољопривреду је заједно са председником Општине Ириг, Стеваном Казимировићем, даље обишао и воћњак Мирослава Лаћарца у Малој Ремети. На око 10 хектара земљишта, заједно са супругом и сином гаји брескву, кајсију и јабуку и редовни је корисник субвенција са покрајинског и републичког нивоа. 


-Подршка Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство нам много значи, јер  добијам око 50 процената повраћаја за сваку инвестицију коју смо радили.  На републичком нивоу сам конкурисао  за саднице, на покрајинском за системе за наводњавање, потом за противградну мрежу са наслоном, следеће за набавку пластичних бокс палета. Испуним папире, пошаљем и ни за шта ми нису требале везе, Исплате на покрајинском нивоу стижу брже, на републици се мало дуже чека. Лане сам имао око 80 тона приноса по хектару јабуке, сарађујем са комапнијом „Атос фруктум“ овде у Малој Ремети, од њих добијам редовну стручну помоћ, набављам хемију, продајем комплетно јабуку. Једино сам хладњачу подигао сопственим средствима, говори Лаћарац. 

У претходне три године инвестиције у овом газдинству су износиле 5,5 милиона динара, од чега је половина била подстацај из покрајине. Током четири године у нове системе за наводњавање уложено је око 3,6 милијарди динара, тако да је сада 21.000 хектара нових површина под системима за наводњавање, рекао је Радојевић. Преко 3,2 милијарде је уложено у физичку имовину а газдинствима, а 1,3 милијарде у противградне мреже које сада штите нових 1,700 хектара. 

- У прилици смо да видимо како може у континуитету да се улаже у пољопривредно газдинство уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду. Честитам породици Лаћарац што су подигли овакав засад. И ове године по ова три значајна конкурса, пре свега за воћарску производњу, потписали уговоре са пољопривредницима и у време ванредног стања смо интензивно радили на обради пристиглих пријава, потписали уговоре и у току је реализација. Са оваквих газдинстава се шаље порука свима који имају амбицију да уђу у овакву производњу да је она оправдана и има подршку секретаријата за пољопривреду. Нама је потребно да се мала газдинства наслоне на велике произвођаче, то је један облик кооперативе и то је прави начин како сарађују у Малој Ремети, истакао је Радојевић и додао да је у сарадњи са Општином Ириг на њеној територији у протекле четири године инвестирано преко 300 милиона динара у мала и средња пољопривредна газдиства. 


С.Белотић


vredna_oprema_za_irisku_poljoprivrednu_skolu.jpg

dr_vuk_radojevic.jpg