06.10.2020

База COVID 19


БИРН је у петак на свом сајту објавио базу насталу на основу Информационог система COVID 19, а на основу које смо протеклих месеци писали наше приче у којима смо показали да су бројеви умрлих од вируса корона свесно смањивани.


Untitled-design-6.jpg

Ми смо позвали наше читаоце, пре свега оне који су изгубили чланове својих породица, пријатеље и познанике закључно са јуном 2020. године да нам се јаве, провере базу и виде да ли се подаци о њиховим најмилијима налазе уписани и пошаљу нам кратку информацију како бисмо тако додатно утврдили аутентичност базе.

Од петка до данас добили смо доста маилова и сви су потврдили да су подаци из Информационог система COVID19 тачни. Текст са базом објавили смо на овом линку:

https://javno.rs/analiza/korona-kako-se-broje-zrtve-novog-virusa

Позивамо вас да, уколико сте заинтересовани, и ви на вашем сајту пренесете базу (није потребно да линкујете на наш текст). Довољно је да базу "ембедујете" на ваш сајт. То није компликовано - базу на свој сајт можете додати путем ембед кода:

 

 

На овај начин база ће бити интерактивна на вашем сајту.

База се налази на следећој адреси:

 https://public.flourish. studio/visualisation/3898649/

 

УПУТСТВО

Подаци у бази покривају период од 19. марта 2020. године закључно са 1. јуном. БИРН није имао приступ каснијим подацима.

Табелу је могуће је претражити по неколико критеријума: датум рођења, резултат тест, датум смрти и назив ковид болнице у којој је пацијент преминуо.

Поље за претрагу се налази у горњем левом углу табеле.

У првој колони је наведен датум рођења преминулог пацијента. Датуми су наведени у формату дан/месец/година рођења (пример 03/04/1950).

Друга колона носи назив “резултат теста” и ту постоје следећи статуси: позитиван на корону (632 пацијента), негативан (355), непознат (83), узорак није пронађен (8), неодређен (2), док је у једном случају колона била празна. Без обзира на резултате теста, сви ови пацијенти лечени су у специјализованим ковид болницама и имали су симптоме вируса корона пре смрти.

Трећа колона “датум последњег позитивног теста” указује на пацијенте који су непосредно пре смрти сигурно били позитивни на корону.

У четвртој колони наводи се датум смрти, а у петој назив ковид болнице у којој је пацијент преминуо. У 77 случајева датум смрти није наведен, а у 52 случајева у базу није убачен назив болнице где се десио смртни случај.

Позивамо грађане који су изгубили чланове породице, пријатеље и познанике због вируса корона закључно са 1. јуном да провере да ли се њихови најближи налазе у бази, да нам се јаве, поделе своје приче и помогну да заједно потврдимо аутентичност података.