16.03.2021

Нове мере Кризног штаба од 17. до 21. марта


Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19 предложио је нове мере за сузбијање епидемије, које ће важити од 17. до 21. марта.


Од вечерас у 20 часова, односно 21 час, биће затворени сви угоститељски објекти, (кафићи, ресторани, барови), тржни центри, све продавнице (осим продавница прехрамбене делатности), биоскопи, музеји, галерије, козметички и фризерски салони, салони лепоте, кладионице, коцкарнице, дечје играонице, теретане, вежбаонице, фитнес центри, базени, балони за спорт. Tоком наредних дана на снази ће бити епидемијске мере као и претходног викенда. Како је викенд уобичајено нерадан, битно је нагласити да се мере затварања не односе на предузећа, фабрике и њихове интерне организације рада и пословне активности.

Такође, у уобичајеном радном времену биће отворени сви шалтери државне управе, поште, банке, осигуравајућа друштва, мењачнице, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

Идентично као и за викенд, објекти на које се ово ограничење рада у наредним данима не односи и којима је дозвољено да раде и током викенда.

• Апотеке, ординације, лабораторије, стоматолошке и ветеринарске ординације, ветеринарске апотеке.

• Трговински објекти у којима се продају прехрамбени производи, пијаце, зелене пијаце, продавнице сточне хране, пет шопови...

• Самостални малопродајни објекти у којима се куповина обавља без уласка у објекат – киосци и трафике.

• Објекти и радње у којима се пружају услуге које не захтевају дуготрајно присуство корисника и у којима је контакт ограниченог трајања, попут обућара, стаклорезаца, кројачких радњи, столарских радњи, вулканизери, технички прегледи, ауто-перионице, хемијска чишћења ...

• Бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива.

• Ресторани и барови у оквиру хотелских и других категоризованих смештаја искључиво за госте који имају пријављен боравак у том хотелу.

• Спортски објекти за припрему и одржавање регистрованих такмичења у оквиру надлежних националних спортских савеза.

Битне напомене су да шалтер продаје хране у ресторанима, као ни шалтер продаја кафе и пића у локалима на шеталиштима није дозвољена.

Надлежни органи, инспекцијске службе и комунална милиција строго ће контролисати поштовања епидемијских мера у наредним данима и Влада Србије и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемијских мера и апелује на личну одговорност свих грађана. Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења контаката на минимум, али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву.Вакцинација против заразне болести ковид 19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима, тако да нове мере ни на који начин не угрожавају процес имунизације.

Републички кризни штаб