08.10.2014

Песничка плетеница у Иригу


У Иригу је 26. септембра одржана трећа „Песничка плетеница“, дружење сремских, банатских и бачких песника које су пре три године започели ствараоци из Ирига, Житишта и Бачког Петровог Села.

DSCI0005.jpg

Срем, Банат и Бачка – немој неко да нас чачка

У Иригу је 26. септембра одржана трећа „Песничка плетеница“, дружење сремских, банатских и бачких песника које су пре три године започели ствараоци из Ирига, Житишта и Бачког Петровог Села. Љубитељи лепе речи из ових средина делују у оквиру удружења грађана„Еустахија“ , Клуб књиге „Бранко Радићевић“ и НВО „За бољи живот села“, којима је заједничко покровитељство месних библиотека. Песници се сваког лета сретну по три пута, и то крајем јула у Бачкој, крајем августа у Банату и крајем септембра у Срему. Тако је и овај пут домаћин сусрета у  Иригу била Српска читаоница, чија је директорица Вера Новковић отворила програм и присутне позвала да минутом ћутања одају пошту Милошу Живанову, Марији Бугарски и Стевану Пиштевићу, иницијаторима ових сусрета, који, нажалост, више нису међу нама.

Затим су се публици, сачињеној углавном од ученика основне и средње школе, обратили песници, прозаисти и афористичари. Из Житишта су наступили чланови Клуба књиге „Бранко Радичевић“: Предраг Радаковић, Велемир Грубачки, Душан Милићев, Драгослав Савић и Драгутин Видачић, који су овај пут довели „појачања“ из Зрењина – Мају Пандуров и Милорада Бибина.

Из Бачког Петровог Села гостовали су песници Светислав Травица и Јанош Жолнаи, који су такође имали „појачање“, али из Бечеја – госпођу Марију Вујовић. На крају су наступили и песници из иришког удружења „Еустахија“, па смо чули стихове Вере Новковић и Благице Марковић Мицевске (Врдник), Горана Ерора (Ривица), Тодора Бјелкића и Авакума Кваса (Ириг). Захваљући сарадњи са Туристичком организацојим општине Ириг, домаћини су гостима омогућили разгледање знаменитости једног од најстаријих насеља у Срему. После посете етно-поставци Актива жена у Иригу, и стручног вођења Винском улицом и Рибарским тргом, песници су обишли и Николајевску цркву. Дружење се уз покровитељство Општине Ириг наставило у Планинарском дому на Иришком венцу.

Авакум Квас


DSCI0006.jpg

DSCI0008.jpg

DSCI0009.jpg

DSCI0015.jpg

DSCI0021.jpg