07.10.2014

Одржан 51. Сабор библиотекара Срема


Први Сабор библиотекара Срема одржан је 1962. године, а оснивање овакве манифестације имало је за циљ да једном годишње окупи библиотечке раднике Срема, јавне и културне посленике. Тада је установљено да се Сабор библиотекара Срема одржава сваког првог петка у октобру у Иригу, а домаћин је Српска читаоница.

DSCF3023.jpg

51.Сабор одржан је 03. октобра у Српској читаоници у Иригу. Након уводних речи домаћина Сабора, директорице Вере Новковић и предесднице Организационог одбора Сабора Славице Варничић, обрађене су овогодишње теме Сабора. Бранка Драгосавац из Библиотеке града Београда говорила је на тему “Јавне библиотеке у Великом рату”, а поводом 150 година од рођења Бранислава Нушића говорио је драматург и театролог др Светислав Јованов из Новог Сада.

Сремскомитровачки библиотекари  су припремили и поставили изложбу “Српски књижевници о Великом рату”. Ауторке изложбе су библиотекарке Весна Петровић и Милијана Дмитровић Торма која је уједно и отворила изложбу.

Весна Степановић, библиотекарка из Инђије и председница Подружнице библиотекара Срема укратко је представила Годишњак библиотека Срема бр. 14 за претходну 2013. годину.

Традиционална награда “Доситеј Обрадовић”, коју додељује Подружница библиотека Срема библиотекама и библиотечким радницима за допринос развоју библиотекарства, популарисању писане речи и књиге, ове године је додељена библиотекарки из Инђије Весни Степановић, а награду је уручила Наташа Филип, председница жирија.

На Сабору се сваке године представи по један библиотекар писац. Ове године представљен је књижевни рад Дубравке Симовић библиотекарке у Народној библиотеци Србије. О њеном стваралачком раду говорила је Добрила Бегенишић, такође из Народне библиотеке Србије.

Обзиром да је главна тема овогодишњег Сабора 100 година од почетка Првог светског рата у уметничком програму представљене су изворне композиције које су настале у периоду 1914 – 1918. Текстове је говорио глумац Никола Станковић и Биљана Митровић из Сремске Митровице, а уз виолинску пратњу Катарине Милутиновић и Зоране Николић, песме је певала мецосопран Светлана Митровић, ученице средње музичке школе “Петар Кранчевић” из Сремске Митровице.

Након саборовања у иришкој Читаоници учесници 51. Сабора библиотекара Срема организовано су посетили манастир Мала Ремета и поклон – књигама обогатили новоформирану библиотеку овог манастира.

Б. Јовичић


DSCI0004.jpg

DSCF3003.jpg