09.07.2015

"СРЕМ У ВРЕМЕ КУГЕ" - 220 ГОДИНА ОД "ИРИШКЕ КУГЕ" (1795-1796)


Обележавајући значајне датуме из завичајне историје Ирига и иришког краја, Српска читаоница у Иригу ове године обележиће 220 година од избијања такозване  "Иришке куге", епидемије која је захватила Срем, и у којој је највише људи страдало у Иригу 1795-1796. године.

spomenik_na_kunom_groblju.jpg

Куга која је захватила Ириг своју прву жртву узела је 14. јула 1795. године и за непуних годину дана више од половине мештана Ирига умрло је, а ову болест преболело је само 840 становника. Од тада па до данас Ириг никада није достигао ондашњи број становника и од водећег и најзначајнијег места у Срему у 18. веку постаје мала сремска варошица која и данас преживљава као једна од најнеразвијенијих општина у Војводини и Србији.

Поводом ове годишњице 12. септембра у Српској читаоници у Иригу одржаће се стручни скуп на тему "Срем у време куге", али и на тему актуелних заразних болести које и данас прете савременом друштву.

Стручним скуповима и симпозијумом 1995. године Читаоница је обележила два века од избијања куге и том приликом је штампала неколико значајних књига, а ове 2015. године штампала је књигу "Срем у време куге" аутора проф. др Јована Максимовића.

Књига "Срем у време куге" штампана је уз помоћ Секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине, биће представљена 12. септембра 2015. године и од тада ће се наћи и у продаји.