16.07.2015

Завршен пројекат “Мисли глобално, делуј локално” у Јаску


У Центру за рурални развој и примењено образовање у Јаску завршен је међународни пројекат "Мисли глобално, делуј локално", на коме је учествовало 15 младих волонтера из Белгије, Холандије, Турске, Шпаније, Русије и Србије. Они су провели десет дана у Јаску радећи на друштвено корисним стварима.

DSC_1592.JPG

Током овог пројекта, волонтери су дали свој допринос у уклањају отпада са јавних површина у селу, поправци мобилијара на дечијем игралишту, поправци заштитне дрвене конструкције старог сеоског бунара, чишћењу и реновирању канала за атмосферску воду, уклањању непожељног растиња и својим радом настоје да унапреде свакодневни живот мештана сала Јазак.

-Циљ пројекта је био да се помогне развоју села, да се ураде ствари које су опште корисне за локалну заједницу, као и то да се локална заједница мотивише о животној средини и брине о свом окружењу, рекао је Игор Јездимировић, координатор овог пројекта.

Млади волонтери су имали прилику да током овог пројекта упознају Србију, да се заједнички друже, и нису крили задовољство свега оног што су доживели током десет дана боравка у Јаску.

-Ја сам баш желео да дођем на ову радионицу, на којој сам много уживао и забављао се. Желим им срећу у реализацији осталих пројеката, јер је стварно вредно тога, рекао је Хесус Лопез волонтер из Шпаније.

Ово је један од 30 кампова који се одржавају у Србији, а у Јаску се очекује већи број младих који ће се трудити да својим активностима унапреде рурлни развој овог места.


DSC_1445.JPG