26.10.2015

Празник Општине Ириг обележен на централној манифестацији у Ривици


Од петка 23.октобра до уторка се у Општини Ириг обележавју октобарске свечаности као и празник општине поводом ослобођења насеља иришке општине од фашизма за време Другог светског рата. Централно обележавање празника општине одржало се данас у Дому културе у Ривици.

2015-10-26_12-33-35_Rivica.JPG

Општина Ириг и Месна заједница Ривица обележили су 220 година од страдања мештана Ривице од куге, 71. годину од ослобођења  Ривице од фашизма као и 70 година деловања одбора, односно Савета месне заједнице.

Венце на споменике обележја жртвама фашизма положило се до сада у шест места општине Ириг, а данас пре поднева је Стеван Казимировић председник општине Ириг положио венце у Врднику и Ривици заједно са представницима Месних заједница та два места.

-Данашњи дан има троструки значај за Ривицу, где се и одржава ова централна манифестација наше општине. Управо на овај дан када је ово место ослобођено, формирали су се први месни одбори у нашој општини, који представљају претече данашњих месних заједница, рекао је Стеван Казимировић, председник Општине Ириг.

Светозар Антонијевић, председник Месне заједнице Ривица каже да је ово место током Другог светског рата изгубило 15% становништва. Он такође наводи да не треба да се заборави шта су све Ривичани доживели од стране фашиста.

-Оно што је врло битно и чега не треба да се плашимо да кажемо јесу ствари које су фашисти чинили на територији Ривице, али и целе Општине Ириг. Ривица се налазила у троуглу три јака фашистичка упоришта, где је доживела страшне злочине. Управо је и улица Палих бораца добила то име због тога што је из сваке куће неко настрадао, додао је Антонијевић.

Венац је такође положио и Миланко Бркић, који је учествовао у три војвођанске бригаде, али је на данашњи дан пре 70 година, када је Ривица ослобођена био на аустријској граници.

Обележавање октобарских свечаности и празника Општине Ириг завршава се сутра полагањем венаца у Шатринцима и Јаску.

 

Фото: Р. Поповић


2015-10-26_11-16-41_Vrdnik.JPG

2015-10-26_11-18-45_Vrdnik.JPG