19.10.2015

СРПСКА ЧИТАОНИЦА У ИРИГУ ФОНД "БОРИСЛАВ МИХАЈЛОВИЋ МИХИЗ" ДРУГА ДЕЦЕНИЈА "МИХИЗОВЕ" НАГРАДЕ


Награда "Борислав Михајловић Михиз" за драмско стваралаштво додељена је 17. октобра у Српској читаоници у Иригу. Читаоница која је основала фонд који носи Михизово име 11 година додељеје ову престижну награду.

DSCN1282.JPG

Субота, 17. октобар 2015. г.

Овогодишња свечана додела награде била је повод да се представи рад Фонда "Б. М. Михиз" у протеклих десет година и представе планови рада фонда на почетку друге деценије постојања. Након поздравне речи директорице Читаонице Вере Новковић и кратког подесeћања на све активности којима се у протеклих десет година бавио фонд, Светислав Јованов, театролог, предесник Управног одбора Фонда  и председник жирија за доделу награде и чланови жирија Даринка Николић и Ксенија Крнајски представили су многобројној публици издавачку продукцију Фонда. За протеклих десет година постојања фонд је објавио девет књига драма награђених аутора, а ове године издао је Антологију дрaма добитника Михизове награде од 2015-2015. године. Ову антологију приредили су Ксенија Крнајски и Светислав Јованов док је у сарадњи са Матицом српском фонд издао књигу Библиографија Борислава Михајловића Михиза аутора Весне Укропине, Слађане Субашић и Марије Јованцаи која је и представила ово дело. Такође фонд је ове године штампао и књигу "Драме" прошлогодишње добитнице награде Данице Николић Николић.

Жири награде за драмско стваралаштво "Борислав Михајловић Михиз"донео јеједногласну одлуку да се  Награда за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз“ за 2015. годину додели Олги Димитријевић, драмској списатељици из Београда, за досадашњи остварени опус. Награду је уручио књижевник Радослав Вава Петковић, подсекретар Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање. У музичком делу програма представио се млади пијаниста из Новог Сада Горан Милошев. Покровитељи ове манифестације су Влада АП Војводине, Министарство културе РС и Општина Ириг.

 

Б. Јовичић