08.10.2015

"У Иригу славе књигу“- 52. Сабор библиотекара


Српска читаоница у Иригу, прво и најстарије грађанско читалиште у српском народу, већ по традицији било је домаћин јединствене манифестације која окупља библиотечке раднике Срема, али, задњих година и библитекаре Србије.

DSCN1048.JPG

Давно уставновљен датум за одржавање Сабора је први петак у октобру месецу.

Уобичајеним поздравним говором домаћина, директорице Српске читаонице у Иригу Вере Новковић и председавајућих чланова Подружнице библиотечких радника Срема Наташе Филип (председнице) и Славице Варничић (секретарице Подружнице) одржан је овогодишњи Сабор.

Поштујући традицију Сабора да се обележе значајни датуми из историје књижевности, историје завичаја и актуелених питања у области културе, присутнима се на почетку представила др Јелена Ратков Квочка са темом "Туга и елегија,фантастика и иронија у Ћопићевим песмама у бајкама", а поводом 100 година од рођења Бранка Ћопића.

Познати и признати сремски глумац аматер Милан Дудић казивао је одломке из Ћопићеве "Баште сљезове боје".

Стотину година од смрти Стојана Новаковића, археографа, историчара и библиотекара, обележено је казивањем мр Љиљане Пузовић у говору насловљеним "Стојан Новаковић као библиотекар и археограф".

Негујући културну баштину и завичајност иришког поднебља професор књижевности Авакум Квас подсетио је интересантном презентацијом на живот и дело Илариона Руварца поводом 110 година од смрти.

Вероватно најзначајније и најексклузивније било је представљање издавачке делатности једне од сремских библиотека. На овогодишњем Сабору своју издавачку продукцију представила је Српска читаоница у Иригу стављајући акценат на издање књиге "Срем у време куге" аутора др Јована Максимовића објављену поводом 220 година од избијања ове болести на подручју Срема. Ексклузивност је било предствљање тзв. иришких "Кужних јеванђеља" и приказ "путешествија" новотркривеног трећег јеванђеља које је заслугом проте Дарка Јелића, пароха Николајевске и Теодоровске цркве у Иригу напокон постало доступно јавности.

Награда "Доситеј Обрадовић" за допринос библиотекарству ове године једногласном одлуком Подружнице библиотечких радника Срема додељена је библиотекарки сремскомитровачке библиотекле Светлани Сабо.

У складу са ранијом праксом, на овогодишњем  Сабору колегама се представио и библиотекар писац. Данас ту част је имао библиотекар Матице српске Мирослав Алексић.

Осим Милана Дудића културно-уметнички програм употпунио је Лука Јовановић, студент музичке академије свирајући неколчико песама на клавиру.

Организованом посетом учесници Сабора посетили су манастир Крушедол  у коме је Српска читаоница у Иригу у склопу свог пројекта обрадила и формирала још једну манастирску библиотеку.

 

Б. Јовичић


DSCN1055.JPG

DSCN1062.JPG

DSCN1068.JPG

DSCN1079.JPG

DSCN1084.JPG

DSCN1098.JPG

DSCN1109.JPG