09.11.2015

ДАН МЛАДОГ ПОРТУГИЗЕРА: “Мачков подрум” награђује најбољу песму о вину


Винарија “Мачков подрум” из Ирига већ једну деценију организује Дан младог португизера сватовца, када се уприличи свечаност на тргу у Новом Саду са културно-уметничким програмом, те се том приликом отвара прво буре младог вина које се дели посетиоцима.

portugizer.jpg

Овај догађај организује се сваког трећег четвртка у новембру, а почетак је заказан за 18.00 сати.

“Мачков подрум” је у сардњи са Српском читаоницом из Ирига организоваo литерарни конкурс за најбољу песму о вину. Конкурс је завршен последњег дана октобра, а неки од критеријума су били ти да песма није до сада била објављивана, да се аутор пријављује под шифром, као и то да се један аутор може пријавити са највише три песме.

Пристигло је укупно 82 песме од 50 аутора, а жири ће данас одабрати ону најбољу.

–Жири данас заседа и одлучује, направићемо ужи избор потенцијалних аутора за награду, наравно све док не донесемо коначну одлуку о томе која се песма издвојила као најбоља, не знамо ко је добитник, знамо само шифре. Тек онда приступамо разрешавању, а награда се уручује на Дан младог вина у Новом Саду, рекла је Вера Новковић, директорка Српске читаонице.

Жири чине: Тодор Бјелкић-новинар, Златко Зрлић-новинар, Маја Плавшић-професорка, Сава Јојић-власник винарије “Мачков подрум” и Вера Новковић-директорка Српске читаонице.