22.01.2016

“ЖИВОТ УЗ ДЛАКУ” ТОДОРА БЈЕЛКИЋА: Спој уметности у једној вечери у Српској читаоници


Српска читаоница у Иригу представљајући своје завичајне писце, у петак 29. јануара представља књижевно стваралаштво свога суграђанина Тодора Бјелкића. Акценат овог књижевног сусрета биће на новој књизи прича под називом “Живот уз длаку” у издању “Српске књиге М” из Руме.

DSCF2813.JPG

Представљање књижевника Тодора Бјелкића и његовог књижевног рада обележиће и културно – уметнички програм. Осим писца Тодора Бјелкића и Вере Новковић, директорице Српске читаонице у програму ће учествовати музичари, сликари, књижевници и глумци. О књижевном раду и књизи “Живот уз длаку” говориће проф. др Слађана Миленковић и књижевник Ђока Филиповић, Синиша Живановић у име издавача и сам аутор. У уметничком делу програма учествоваће глумци Александра Киук и Милан Дудић који ће казивати делове из ове књиге, а уз музичку пратњу Јована Рогуље и тамбурашког оркестра КУД-а “Змај” публици ће први пут бити представљена и “озбиљна” поезија Тодора Бјелкића која до сада није објављивана. Надалеко познати сликар Константин из Срема током ове вечери покушаће да својим сликарским умећем овековечи најинтересантније сегменте ове вечери.

Књижевно вече ће се одржати у сали Српске читаонице у Иригу са почетком у 19.00 сати, а улаз за све посетиоце је слободан.

Тодор Бјелкић је истакнути српски писац, поета, новинар, књижеви критичар и естетичар. До сада је објавио више збирки песама и неколико књига прозе за децу. Заступљен је у свим значајнијим антологијама и зборницима савременог српског стваралаштва за децу, школским, факултетским уџбеницима, часописима, тв и радио програмима, како на просторима бивше Југославије, тако и на просторима Републике Србије и Републике Српске, те и у Историји књижевности Босне и Херцеговине. Превођен је на више светских језика, и награђиван вредним признањима, не само у области литературе, него и у области српског новинарства, а конкретно у Војводини заступљен је у уџбенику српског језика за осми разред.

Б. Јовичић


knjiga.jpg