16.02.2016

КАКО ДОЛИКУЈЕ: Обележен Свети Трифун у Општини Ириг и Српској читаоници


Општина Ириг је прославила славу Светог Трифуна уз своје пријатеље и многобројне званице, које су се одазвале позиву и увеличале ову свечаност.

908c4262-5c9b-46e6-9a74-0748c26f9005.jpg

Иришки свештеник Дарко Јелић свечано је обавио чин освећена славског колача, а потом је одржао и беседу о Светом Трифуну.

Председник Стеван Казимировић поздравио је све госте и захвалио им се што су заједно у миру и пријатељству дошли да обележе овај датум, као и Дан вина, због чега је иришки крај надалеко познат.

–Веома смо задовољни одзивом гостију, дошли су нам и побратими из Дрвара, начелник Сремског округа, као и неки председници сремских општина. Овај датум је пун симболике и није случајно да се Свети Трифун, као заштитник виноградара слави као дан наше општине, изјавио је Казимировић за медије.

Истог дана је крсну славу обележила и Српска читаоница, као и 174 године постојања, што је чини најстаријим читалиштем у Србији.

Вера Новковић, директорка Читаонице, поздравила је све госте и представила рад и активности иришке читаонице, као и планове за текућу 2016. годину.

Оно што је годинама уназад традиција јесте да се на овај дан додељује награда “Луча”, коју добијају појединци или организације који доприносе развоју културе и културног стваралаштва на подручју иришке територије. Ове године она је припала врсном уметнику, књижевнику и новинару Тодору Бјелкићу, који се захвалио Читаоници и изразио дубоко поштовање због овог, како каже, изузетног, вредног и драгоценог признања.

Такође су награђени и појединци који су током прошле године допринели напретку ове установе и најактивнији читаоци из Врдника и Ирига.

У уметничком делу програма учествовала је богословска етно група из Сремских Карловаца.


1bb2563f-defb-4110-94d7-f37b71f6563e.jpg