10.03.2016

УНАПРЕЂЕЊЕ ДОДАТНЕ ПОДРШКЕ ДЕЦИ ИЗ ОСЕТЉИВИХ ГРУПА: Одржaнa стручнa трибинa у Општини Ириг


У сали Општине Ириг одржана је стручна трибина под називом „Мере додатне подршке деци из социјално осетљивих група – реализација и предлози за побољшање“. Презентацију је реализовала Маринела Гргић, сарадник на ученичком и студентском стандарду, са циљем упознавања учесника трибине о мерама додатне подршке које се реализују у Општини Ириг.

IMG_4877.JPG

На трибини су учествовали представници свих образовних установа на територији Општине Ириг и то: ОШ "Милица Стојадиновић Српкиња" из Врдника, ОШ "Доситеј Обрадовић“" и ССШ "Борислав Михајловић Михиз" и ДУ “Дечија радост“ из Ирига; представници Центра за социјални рад Општине Ириг, Удружења родитеља деце са сметњама у развоју "Наша деца", представници ромских организација, Одељења друштвених делатности Општине Ириг.

Трибина је имала за циљ развијање сарадње и партнерства свих актера на локалу у области социјалне инклузије и унапређења додатне подршке деци из социјално осетљивих група.

Трибина и заједничка дискусија су потврдили заинтересованост учесника за партнерство, што је видљиво из иницијативе за обезбеђење услуге личног пратиоца и стручне подршке логопеда и дефектолога, која ће бити прослеђена локалној самоуправи у наредној недељи. У намери да подршка деци буде планска, ефикасна и одговорна учесници су се сложили да је потребно иницирати израду Локалног акционог плана за децу. Договорено је да се обезбеди партнерство са родитељима деце са сметњама у развоју кроз учешће представника у Савети родитеља и у Тиму за самовредновање образовних установа.

У намери јачања сарадње представници Рома и родитеља деце са сметњама у развоју заједно са школама ће договорити термине када ће посетити школе, како би се зајенднички превазишли изазови и тешкоће. Прилике за сарадњу стручних лица које су препознате су: одређење превентивних мера за спречавање осипања деце из образовног система и предлагање правилника о награђивања ученика, плана транзиције, те су формирани тимови, који ће започети израду предлога током марта месеца.

Стручна трибина је једна од активности пројекта „Наша деца“, које реализује Центар за рад са децом, младима и породицом „Врдничак“.