11.05.2016

БИБЛИОТЕКЕ ЦЕЛИНЕ У МАНАСТИСРКИМ И ЦРКВЕНИМ БИБЛИОТЕКАМА


Српска читаоница у Иригу је пре неколико година покренула пројекат "Каталог библиотека фрушкогорских манастира" који за циљ има уређење, попис, инвентарисање и обраду књига у библиотекама фрушкогорских манастира.

DSCN2985.JPG

За протекле четири године овим пројектом обрађене су и устројене библиотеке у манастирима Ново и Старо Хопово, Велика и Мала Ремета, Крушедол, Петковица, Врдник и Јазак као и у манстиру Гргетег (обраду књижног фонда у Гргетегу обавили су радници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" из Руме) и у наредном периоду предстоји унос књижног фонда у електронску базу података. Такође, наставиће се формирање библиотека и у манастирима Ђипша, Кувеждин, Врањаш, Шишатовац, Раковац и Беочин. Послове на овом пројекту радили су стручни радници Српске читаонице у Иригу, а сарадници у пројекту су др Добрила Бегенишић, Народна библиотека Србије, мр Гордана Ђилас, Библиотека Матице српске, Гордана Рудић, Природно-математички факултет Нови Сад, Владислав Пузовић, Православни богословски факултет Београд, Ратко Марковић, библиограф и књижевник, Гордана Пантић, библиотекар у основној школи „Змај Јова“ у Руми, Аријана Кулунџић и Сања Суба, библиотекари у основној школи „Доситеј Обрадовић“ у Иригу. Руководилац пројекта је Весна Петровић, библиотекар саветник из библиотеке "Глигорије Возаровић" из Сремске Митровице.

У уторак 10. маја 2016. г. у манастиру Велика Ремета одржан је четврти стручни скуп на тему "Библиотеке целине у манастирским и црквеним библиотекама". На скупу је Дубравка Симовић представила зборник радова са претходног скупа "Манастири и библиотеке чувари културне баштине" у издању Српске читаонице у Иригу и Манастира Велика Ремета. На овогодишњем стручном скупу говорили су: др Добрила Бегенишић: Значај поклона и легата у попуњавању библиотечких фондова са посебним освртом на црквене и манстирске библиотеке, мр Гордана Ђилас : Како говорити о задужбинарству данас?, мр Душица Грбић : Књиге бачког епископа Јована Јовановића, мр Ненад Идризовић : Библиотека Богословије Светог Саве, Вера Новковић : Трагом једног изгубљеног јеванђеља, Драгослав Илкић : Поклон библиотека игумана Бенедикта у библиотеци манастира Раваница у Врднику и Весна Петровић : Легат Димитрија Ћамиловића у библиотеци манастира Крушедол.

Домаћин скупа, игуман архимандрит Стефан, беседом је поздравио учеснике скупа изразивши жељу да се сарадња са библиотекарима и у будуће настави и да се што више оваквих и сличних скупова одржи у овом манастиру. Скупу су присуствовали библиотекари сремских библиотека, Матице српске, Народне библиотеке Србије и Библиотеке Српске Патријаршије у Београду чији управник Зоран Недељковић је, поздрављајући скуп, истакао да подстакнути идејом и пројектом који је започела Српска читаоница у Иригу, Српска Патријаршија ће покренути иницијативу да уз одобрење Светог Синода и Сабора Српске православне цркве овај пројекат заживи на територији целе Србије и да се на сличан начин обраде библиотеке у свим српским манастирима и црквама, што ће резултирати јединственим каталогом и на тај начин широј јавности бити представљено књижно благо које се налази у српским црквама и манастирима.

Б. Јовичић

СРПСКА ЧИТАОНИЦА У ИРИГУ МАНАСТИР ВЕЛИКА РЕМЕТА Уторак, 10. мај 2016. г.


DSCN2995.JPG

DSCN3004.JPG

DSCN3008.JPG

DSCN3015.JPG

DSCN3024.JPG

DSCN3053.JPG

DSCN3040.JPG