30.05.2016

Крајишки сабор у Крушедолу


У суботу 28. маја, у манастиру Крушедол, одржан је 10. Крајишки црквено-народни Свесрпски сабор “Крушедолска звона 2016″. Сабор је почео литургијом и парастосом за све Србе који су погинули и нестали током 20. века.

krusedol_kud_krajina_2.jpg

После литургије, коју је служио епископ сремски Василије уз саслужење свештенства,  на позорници испред манастира одржан је пригодан културно-уметнички програм.

Поздравну реч Сабору упутио је председник Републике Српске Милорад Додик, који је рекао да је српска слобода увек зависила од тога да ли Срби имају или немају државу, да једино сабрани имају шансу, а да је Црква најснажнији елемент српског идентитета.

Додик је поручио да Срби данас имају државе које су гаранција њихове слободе. „Ми смо слободан народ који је и за друге на просторима бивше Југославије кроз историју доносио слободу”, нагласио је Додик.

Сабору се писмом обратио и прослављени филмски редитељ Емир Кустурица. Он је поручио да свима треба да буде јасно да је мера нашег опстанка бити слободан.

- Ја сам цијели свој живот прогањан са огњишта као и ви, а у животу и мене и вас пратило је највеће разочарење – губитак дома. И ви и ја нашли смо га у Србији која је очигледно и ваша и моја отаџбина, идеја слободе и аутономије. И колико год се та слобода и аутономија сужавала и смањивала, ту постоји посебна слобода коју нема нико и коју поштујемо. Остаћу ту да је градим заједно са вама, са свима онима који слично мисле - поручио је Кустурица у својој “Крушедолској бесједи”.

Кустурица је навео да је откако мисли опседнут мишљу о слободи, и све што је до сада чинио било је инспирисано слободном вољом коју је доживљавао као границу у којој човек не сме да заборави како те границе сопствене слободе никада не смеју да угрозе првога који стоји до тебе и који, такође, жели да буде слободан.

Овогодишњи Сабор у Крушедолу посвећен је обележавању 75 година од геноцида над Србима у злогласном концентрационом логору Јасеновац, као и другим злочинима које је починила Независна Држава Хрватска у Другом светском рату. Сабором је обележено и 25 година од почетка грађанског рата на подручју бивше Југославије.

Манифестацију “Крушедолска звона” организовала је Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске заједно са Завичајним клубом “Славонија” из Инђије и Епархијом сремском.

Сабор је окупио око хиљаду људи, махом Срба из Хрватске, Републике Српске и дијаспоре. У програму су наступили познати глумци и певачи: Ивана Жигон, Данка Стојиљковић и Бора Дрљача. Поред њих наступило је око тридесет певачких група, фолклорних друштава и народних уметника из Житишта, Новог Сланкамена, Врбаса, Крагујевца и других градова. Сабору је у име Скупштине општине Ириг присуствовао одборник Зоран Митић.

Sabor.jpg