14.05.2016

Луткарски фестивал предшколских установа Срема


Дечија установа „Дечија радост“ Ириг иницијатор је и домаћин луткарског фестивала предшколских установа Срема, који се први пут одржао прошле године, а и ове су учешће узеле предшколске установе из шест градова и то из Сремске Митровице, Старе Пазове, Инђије, Руме, Шида и Ирига, а фестивал су посетили и представници вртића „Вуковар 2“ из Републике Хрватске.

Cvetici.JPG

Ревијални фестивал луткарских представа одржао се у препуној сали Дома културе, где су родитељи, васпитачи и деца уживали и двочасовном програм.

-Ја сам изузетно задовољна другим реализованим луткарским фестивалом у Иригу. Надам се да исто мишљење деле и гости учесници, васпитачи и деца. Одгледали смо укупно шест представа и свака је била занимљива на свој начин. Присутне су биле различите врсте лутака које се користе у раду у предшколским установама, тако да смо видели један широк асортиман, рекла је Лидија Томић, директорка ДУ „Дечија радост“ Ириг. Вртић „Полетарац“ из Старе Пазове представљао је објекат „Пчелица“ из Војке, који је приказао представу „Свитац тражи пријатеље“. Ауторке ове представе Ксенија Белегишанин и Гордана Филиповић кажу да им је ово први пут да учествују на овом фестивалу, који им је оставио дубоке импресије и да ће сигурно учествовати и следеће године.

-Припреме су биле интересентне и фине. Сви су на њој радили са великом жељом и ентузијазмом, како деца тако и родитељи. На овој представи, односно позоришту сенки са којим смо наступили у Иригу и која се деци веома допала, радило се интензивна два месеца у сарадњи са децом и родитељима, истакле су ауторке.

Јармила Бељичка-Карлаш, директорка Вртића „Вуковар 2“ из Републике Хрватске, каже да је изузетно задовољна сарадњом са иришким вртићем, која је отпочела прошле године на дечијем етно фестивалу, јер се на тај начин негује мултикултуралност.

-Не само да сам задовољна, изузетно сам срећна што вртић „Вуковар ИИ“ све више успоставља прекограничну сарадњу и посебно ме радује што предшколци како у Хрватској, тако и у Србији, све више увиђају значај овог мултикултуралног васпитања и образовања, повезивање нас стручних радника, а исто тако и деце, рекла је директорка поменутог вуковарског вртића.

После одиграних луткарских представа, домаћини су угостили децу и васпитаче из свих предшколских установа. Након дружења радила се евалуација стручних сарадника и васпитача, која представља размену искуства и сумирање резултата.


Crvenkapa.JPG

Zmajevi2.JPG

Zmajevi.JPG