29.07.2016

Xумано збрињавање напуштених животиња на територији наше општине


Данас је у Иригу, на иницијативу генералног директора ЈКП ''Комуналац'' Александра Манојловића, започет низ активности које имају за циљ хумано збрињавање напуштених животиња на територији наше општине.

11.jpg

Састанку су присуствовали Миодраг Бебић, заменик председника општине, Маја Младеновић и Даниела Ћендо Миљанов испред удружења за заштиту животиња, Срђан Будимчић испред удружења ''Ириг мој град'' и Богданка Филиповић Лекић и Драган Аметовић испред Пројектног тима општине Ириг.

Договорени су први кораци који ће бити спроведени већ почетком следећег месеца, и то:

- Набавка хране за псе луталице у Иригу и Врднику
- Едукација деце и одраслих о односу према напуштеним животињама
- Спровођење стерилизације паса који бораве на улицама
- Уређење старог азила за псе и организовање привременог смештаја за псе који долазе са стерилизације на тој локацији
- Набавка и постављање дрвених кућица за исхрану и боравак паса
- Строжа контрола власничких паса и издавање упозорења власницима који своје псе пуштају на улицу
- Успостављање сарадње са надлежним ветеринарским службама

Паралелно са овим мерама биће урађен и пројекат изградње потпуно новог азила за напуштене животиње који ће бити изграђен по свим стандардима и прописима, и чија се изградња очекује за неколико месеци.

Мишљење свих присутних је да се катастрофална слика старог иришког азила која је згрозила јавност не сме никада више поновити, и да се због тога мора што пре кренути у реализацију изградње азила који ће служити за пример другим срединама.

Заједнички закључак је да је интерес грађана, удружења за заштиту животиња, локалне самоуправе , ЈКП ''Комуналац'' и наравно, самих напуштених животиња, да се животиње збрину на најхуманији могући начин, у адекватно опремљеном простору, уз сву неопходну негу и заштиту.

Због свега тога, представници данас присутних организација, институција и предузећа ће интензивирати свој рад у наредном периоду, уз много виши ниво сарадње и међусобне помоћи него што је то до сада био случај.

Први контигент од 30 кг хране већ данас је испоручен у Врдник


003a.JPG

001a.JPG