05.09.2016

Свечана академија поводом петогодишњице сарадње немачког града Ферсмолд и Општине Ириг


У етно насељу ''Врдничка кула'' у суботу је одржана свечана академија поводом петогодишњице сарадње немачког града Ферсмолд и Општине Ириг.

c_c.jpg

Госте је поздравио представник домаћина, Стеван Казимировић, председник Општине Ириг.

Званицама су се обратили и Драган Мирковић, помоћник министра пољопривреде у Влади Републике Србије, Милан Ковачевић, заменик покрајинског секретара за образовање, те владика банатски, Никанор.

Госте су поздравили и представници Ферсмолда, који су се још једном захвалили својим домаћинима на изузетном гостопримству и изразили жељу да сарадња две средине стално јача и добија нове облике.

Градоначелник Ферсмолда Михаел Мајер Херман је истакао да је поносан на изграђен мост пријатељства и сарадње немачког и српског народа и најавио проширење сарадње на свим пољима.

Овом приликом, господин Херман је уручио награду за европско разумевање, односно Повељу за европску сарадњу и заједнички рад Драгану Драгичевићу, иницијатору целе идеје о сарадњи и братимљењу два града и председнику удружења ''Пријатељство Врдник - Ферсмолд''. Подсећамо да је Драгичевић, иначе директор Туристиче организације Општине Ириг, био зачетник једног лепог дружења које је од међусобних посета спортских клубова и културно уметничких друштава, данас прерасло у озбиљну сарадњу која ових дана резултира договором о заједничким пројектима на унапређењу развоја локалне заједнице, туризма и екологије.

Торстен Клуте, државни секретар за рад, интеграциона и социјална питања Северне Рајне и Вестфалије и бивши градоначелник Ферсмолда је подсетио на саме почетке сарадње потписивањем Повеље о пријатељству пре пет година. Истакао је да је Врдник видно туристички напредовао и изразио уверење да ће сви потенцијали Бање Врдник у наредном периоду доћи до изражаја.

Својим присуством, манифестацију су увеличали и представници фондације ''Конрад Аденауер'', чији је директор Норберт Бекман Диркес истакао да је пријатељство ова две средине најлепши пример пријатељства два народа у целој Србији. Представници ове фондације најавили су подршку овом пријатељству и у будућности.

Подсећамо да је у току дана одржан и велики привредни форум поводом сарадње Општине Ириг и немачког града Ферсмолд. Ово је био највећи скуп ове врсте икада одржан у овој општини, а учешће на њему су узели представници Влада Републике Србије и Републике Немачке, представници Владе АП Војводине, званичници града Ферсмолд, представници фондације ''Конрад Аденауер'', домаћи привредници, представници сремских општина, као и гости из Републике Српске (Општине Дрвар и Станари).

На форуму је договорена сарадња у виду пројектног финансирања у области економије, изградње инфраструктуре и унапређења туристичких потенцијала Општине Ириг.

Након завршетка радног дела форума, градоначелник Ферсмолда, Михаел Мајер Херман, и председник Општине Ириг, Стеван Казимировић, открили су плочу са називом Трга пријатељства Ферсмолда и Врдника, у централном градском парку.

unnamed.jpg

vv.jpg

x_x.jpg

cv.jpg

b.jpg

s.jpg

14182683_10210096713158382_544199319_n.jpg