13.09.2016

Ученици средње стручне школе ''Борислав Михајловић Михиз'' на данашњој берби у школском винограду


Ученици иришке средње школе, са смера винар- виноградар данас су пет година након оснивања смера по први пут имали озбиљнији род те је и свечано обележена прва берба и прерада грожђа. Догађају су поред ученика и наставника смера, присуствовали и представници локалне самоуправе који су у великој мери допринели да се у Иригу, као винском крају Срема оснује овај смер.

IMAG0494.jpg

Први прави и род и прва берба грожђа од самог оснивања смера винар- виноградар у Иригу. Ученици средње стручне школе ”Борилав Михајловић Михиз”, наставници, сремски доручак, песма и припрема ручка уз дружење- слика је забележена на школском винограду од једног хектара површине. Смер винар виноградар основан је пре пет година у Иригу, као једини такав у Војводини.

Првој свечаној берби грожђа, присуствовали су и представници локалне самоуправе. Иришки ученици попут искусних винара након бербе, грожђе стављају у тзв. муљачу која је на електромотор погон, те долази до пуцања бобице, затим се издваја сок или шира, што се након тога ставља у суд за врење. Од прве бербе очекују око стотинак литара вина, које ће имати промотивну сврху смера и складиштиће се у школском подруму.

Берба у школском винограду

Дан је био прелеп и посебан за нашу Средњу стручну школу „Борислав Михајловић Михиз“!

Школски виноград подарио је први, прави род и позвао своје ђаке. Тако смо кренули да се пробијамо кроз редове лозе која нам је подарила то божанско воће. У винограду су се окупили ученици све четири године смера виноградар-винар, а позиву нису могли да одоле ни њихови другари смера кулинарски техничар који су се спремно одазвали са својим умећем у спремању хране. Било је ту традиционалног послужења, хармонике, девојака у народним ношњама , а на првом месту берба. У брању грожђа су учествовали сви, ђаци и наставници. Како нас је посетила и телевизијска екипа, један од ученика је који је интервјуисан лепо је рекао како је „смер перспективан, а да наставници пазе на своје ђаке“. Па тако је било и данас.

Припремила: Бранислава Турчиновић
наставник групе технолошких предмета                                                                                                                                                                                                                                           


IMAG0499.jpg

IMAG0497.jpg

IMAG0492.jpg

IMAG0491.jpg

DSCN7314.JPG

DSCN7307.JPG

IMAG0505.jpg