09.10.2016

Одржана манифестација ''Јесен иде дуњо моја и кукурузи већ су зрели''


Јаском се данас ширио мирис дуња и домаћих колача вредних домаћица, орио топот копита прелепих чилаша упрегнутих у чезе, а госте су уз октобарско сунце грејали звуци тамбурица и врхунска ''дуњевача''.

DSCN8974.JPG

Јубиларна, 10. по реду манифестација ''Јесен иде дуњо моја и кукурузи већ су зрели'', у организацији МЗ Јазак и Туристичке организације а под покровитељством Општине Ириг, вратила је Јазак на мапу привредно – туристичких манифестација по којима су Срем и Војводина познати.

''Желели смо да вратимо овом догађају стари сјај, онај који је имао пре много година када је Ружица Андрић, наша чувена ''Ружа Бећаруша'', покренула целу ову причу. Манифестација годинама није одржавана, претило је њено одумирање, али смо заиста дали све од себе да је опет оживимо и да подсетимо на онај стари Јазак, Јазак дуња, кукуруза, песника и тамбурица по чему смо били познати широм Србије'' – истиче председник МЗ Јазак и председник организационог одбора манифестације, Јован Јоцић.

Данашњи део дводневне манифестације започео је у подне, базаром домаћих радиности и поставком фотографија старог Јаска, а кувао се и такмичарски ''Јазачки паприкаш''.

У 15 часова госте је поздравио заменик председника Општине Ириг Миодраг Бебић, а манифестацију је свечано отворио заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч.

Уз њих двојицу и председника МЗ Јазак, у симболичној садњи садница дуње на платоу испред месне заједнице, учествовали су и председник Општине Ириг Стеван Казимировић, и посланик у Скупштини АП Војводине Тихомир Стојаковић.

Након свечаног дела програма, гостима су се представили и најмлађи: деца из дечије установе ''Дечија радост'', подручно одељење Јазак, као и деца из ОШ ''Милица Стојадиновић Српкиња'', која су на радост и понос својих родитеља и учитељица, побрала бурне аплаузе посетилаца.

Тамбурашки оркестар КУД ''Бранко Радичевић'' загрејао је душу свих присутних својим маестралним наступом, а најмлађа певачка група одушевила је извођењем сремачких песама.

Пошто је дан био и такмичарски, представница Удружења грађана ''Сремачки талас'' Јована Ивановић и чланица Савета МЗ Јазак Радмила Милановић, уручиле су победницима пригодне награде.

За најбољи ликовни рад код деце предшколског узраста у одељењу у Јаску, проглашен је рад Дуње Нинковић, друго место је заузела Славица Јоцић, а треће Теодора Мањарић. Најбољи литерарни рад јазачких школараца је рад Теодоре Јанкуловић, Ивана Кујачић је заузела друго, а Василије Поповић треће место.

Најбољи ликовни рад је имала Милица Кукић, другопласирана је Слађана Савић, а трећа је била Невена Мајсторовић.

Такмичила су се деца и из школе у Врднику, а најбољи литерарни рад је имао Владимир Тривић, рад Јоване Деспенић је био други по оцени стручног жирија, а рад Анастасије Стојић трећи.

Награђени су и Александар Јеркић, који је победио у такмичењу у прављењу чардака од чокања, као и Василије Поповић и Кристина Ковачевић, који су победили у трци у джаковима.

Најлепше двориште је двориште Васе Петруша, док су победници у кувању ''Јазачког паприкаша'' чланови екипе ''Домаћице'', испред екипе '' ФК Цар Урош'' и ''Кафане Дане''.

Најдужи клип кукуруза имала је Ивана Кујачић, најбољу ракију од дуње Закарије Прокић, а најтежу дуњу од 940 грама имала је Тијана Радојчић. Лауреат престижне награде ''Ружица Андрић'' за 2016. годину је Петар Димитријевић.

И док Јазачани и њихови гости на крају ове вечери уживају уз ''Апсолутно романтично'' бенд, остаје нам да Вас позовемо да следеће године посетите манифестацију ''Јесен иде дуњо моја и кукурузи већ су зрели''. Они који ове године нису посетили Јазак, имају за чим да жале. Они који јесу, сигурно ће доћи и следеће године.

Текст и фотографије: Драган Аметовић

''Јесен иде дуњо моја и кукурузи већ су зрели''