09.11.2016

Смер винар-виноградар


Ириг, мало место у Срему, а широко познато по својим виноградима и производњи вина по различитим рецептурама. Општина Ириг као део Фрушке горе обилује плодним земљиштем, многобројним виноградима и све већом производњом вина. Оно што је ово место додатно истакло у последњих неколико година јесте и отварање новог смера у средњој школи „Борислав Михајловић Михиз“, односно смера виноградар-винар, који је данас ретко заступљен у средњим школама.

berba_grozdja5.jpg

Смер винар-виноградар је један од смерова које школа у Иригу има у својој понуди. С обзиром да је то један од смерова који је веома ретко заступљен у нашим школама, који је био повод његовог оснивања?

„Историја узгајања винове лозе на овим просторима дуга је скоро два миленијума. Фрушка гора је, због повољног географског положаја и довољног броја сунчаних дана, изузетно погодна за гајење винове лозе и убраја се у најлепше виноградарске крајеве у нашој земљи. На територији општине Ириг налази се неколико познатих винарија, а све више се развијају и мале породичне винарије. Зато и не чуди што је развој Ирига усмерен ка винском туризму и тежњи да постане центар винарства. Традиција гајења винове лозе не заостаје за традицијом Италије или Француске, али да бисмо се могли упоређивати са овим земљама, веома битан је квалитет крајњег производа. Квалитетно вино се може добити само уколико се прате светски трендови и технологије, а за то нам је неопходан образован кадар из ове области.“

Комплетан текст можете прочитати овде