15.11.2016

Стамбено збрињавање породица избеглих и интерно расељених лица у Општини Ириг: потписано 15 уговора о куповини сеоских кућа


У свечаној сали Општине Ириг председник општине Стеван Казимировић уручио је уговоре о куповини сеоских кућа за 15 породица избеглих лица, коју финансира Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије.

4.jpg

Свака од 15 породица добија помоћ за куповину куће у износу од 9.500 евра, плус 1.500 евра за куповину грађевинског материјала или опреме за кућу. Ово је само један од пројеката који се реализује у оквиру ''Регионалног стамбеног програма'' (РСП).

''Регионални стамбени програм'' обухвата 4 државе југозападног Балкана, и то: Србију, Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору. Циљ програма је трајно стамбено збрињавање породица избеглих лица кроз разне видове помоћи у грађевинском материјалу, откупу сеоских кућа, изградњом станова са закупом и могућношћу откупа, као и социјално становање у заштићеним условима.

У Општини Ириг се реализује неколико подпројеката у циљу трајног стамбеног збрињавања породица избеглих лица:

- ''Регионални стамбени програм'' - Подпројекат 2 Реализује се кроз доделу помоћи у грађевинском материјалу у вредности од 9.000 евра по породици. Од 37 захтева пристиглих на јавни конкурс, одобрена је помоћ за 34 породице у укупном износу од 126.000 евра. Уговори се ове године склапају са 15 породица, а у току је јавна набавка грађевинског материјала.

- ''Регионални стамбени програм'' – Подпројекат 4 Реализује се кроз помоћ у откупу сеоских кућа (9.500 евра) и малим грантом за куповину грађевинског материјала или опреме за кућу (1.500 евра) у укупном износу од 11.000 евра по породици. Помоћ је у овом циклусу додељена за 15 породица у укупном износу од 165.000 евра.

- ''Регионални стамбени програм'' – Подпројекат 5 Реализује се кроз помоћ у виду омогућавања становања у заштићеним условима. Биће збринуто 12 социјално угрожених породица или лица у објектима у власништву општине, без права откупа истих.

08.11 Су потписани уговори о куповини сеоских кућа са окућницом, док је потписивање купопродајних уговора код нотара предвиђено за 14 - 16. 11. Након тога, лица којима је одобрена помоћ дужна су да доставе сву потребну документацију да би се извршило пребацивање средстава, као и да изврше укњижбу некретнине у катастру.

Реализацијом досадашњих пројеката, РС програма који су у току, као и нових пројеката. Општина Ириг ће у великој мери успети да реши проблем стамбеног збрињавања породица избеглих и интерно расељених лица.


3.jpg

unnamed2.jpg