10.12.2016

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА


"Сви људи рођени су слободни, са једнаким достојанством и правима" каже први члан Опште повеље о људским правима. Рођењем и првим тренутцима живота човек поседује људска права. Она су загарантована, неотуђива и регулисана низом међународних докумената.

Untitled-1.jpg

Савремена међународна регулатива људских слобода и права започиње Повељом Уједињених нација 1945. године. Повеља као један од глобалних циљева УН проглашава и дефинише нужност сарадње међу државама ради решавања "међународних проблема економске, социјалне, културне или хуманитарне природе и унапређивање и подстицање поштовања права човека и основних слобода за све без обзира на расу, пол, језик или веру", што стоји у првом члану.

Сви чланови Уједињених нација Повељом су обавезани на појединачне и заједничке акцију са циљем стварања услова стабилности и благостања неопходних за мирољубиве и пријатељске односе између народа, засноване на поштовању начела равноправности и самоопредељења народа.

Општа декларација Уједињених нација о људским правима проглашена је 10. децембра 1948. због чега се овај датум обележава као Међународни дан људских права.