16.12.2016

СТЕВАН КАЗИМИРОВИЋ ЗА СРЕМСКЕ ВЕСТИ: За Ириг тек предстоји успешан период!


Оп­шти­на Ириг ће по све­му су­де­ћи врло брзо кре­ну­ти са зна­чај­ним ин­фра­струк­тур­ним про­јек­ти­ма.

Pixlr_20161129101020109-2.jpg

Управа за капитална улагања АП Војводине је у току октобра спровела пет конкурса, и то за финансирање и суфинансирање пројеката у области комуналне хидротехнике, саобраћајне инфраструктуре, локалног и регионалног економског развоја, културе и основног образовања и васпитања.

Општина Ириг је једна од Општина која је по наведеним јавним конкурсима, остварила право на бесповратна средства.

У разговору за Сремске Вести, први човек ове општине, Стеван Казимировић каже, да је ово од великог значаја за ово фрушкогорско место и да за Ириг тек предстоји успешан период.

У са­рад­њи са По­кра­јин­ским се­кре­та­ри­ја­том за ур­ба­ни­зам и за­шти­ту жи­вот­не сре­ди­не, из­вр­ши­ће­мо са­на­ци­ју де­по­ни­је у Врд­ни­ку. Такође, кон­ку­ри­са­ли смо за сред­ства са­на­ци­је и ре­кон­струк­ци­ју Гре­бен­ског пу­та на Фру­шкој го­ри, од Ири­шког ве­нца до Нор­це­ва, започиње причу први човек иришке општине, Стеван Казимировић.

-Конкретно када је реч о реконтрукцији пута, очекујемо већ на пролеће да се крене са радовима. Стављањем у функцију овог пута ствара се могућност алтернативног прелаза преко Фрушке горе у случају затварања државног пута Иб реда у зимском периоду. То је за нас значајно пре свега због туристичких објеката, због доласка туриста.. Тај пут је граница између свих општина.

Поред поменутог пројекта, веома значајан за ову општину, одобрен је још један битан пројекат, који ће допринети развоју туризма у Бањи Врдник? –Реализацијом пројекта ”Санација, постепено затварање и рекултивација дивље депоније у бањи Врдник- И фаза” унапредићемо туризам, који је значајан за нашу општину и самим тим заштитити животну средину.

Одобрена средства ће бити утрошена за прву фазу радова, с обзиром да је у плану да се реализује комплетан пројекат и трајно се затвори депонија у Бањи Врдник. Вредност ових радова је у износу од 1.500.000,00 динара.

Такође, одобрен је пројекат по јавном конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у области културе ”Реконструкција и адаптација родне куће Борислав Михајловић Михиз у Иригу- ИИ фаза” чија је вредност 15.691.989,82 динара. Када се очекује почетак радова? -Управа за капитална улагања АП Војводине учествује у суфинансирању у износу од 11.000.000,00 динара, док ће општина Ириг обезбедити 4.691.989,82 динара. Током 2015.године реализована је 1. фаза радова која је обухватила грубе грађевинске радове на санацији и реконструкцији конструктивних елемената објекта и зидова. Након потпуне реализације пројекта простор родне куће Борислава Михајловића Михиза, наменски ће се користити у циљу едукације, популаризације, промоције и презентација културних садржаја општине и региона. Адекватан простор са свим потребним пратећим садржајима, инсталацијама, озвучењем, савременим интернет везама и мултимедијалном опремом пружиће услове за квалитетан рад и широк спектар активности које ће овај објекат моћи да обезбеди.

Ириг ће бити атрактиван из још једног разлога, односно, након изградње Фрушкогорског коридора, а исти ће умногоме допринети позитивне резултате за ово фрушкогорско место.

Из­град­њом поменутог ту­не­ла, Ирижанима ће се скра­ти­ти скоро по­ло­ви­на пу­та до Но­вог Сада.

Текст преузет са сајта Сремских Вести

Аутор: Јелена Милошевић