10.12.2016

СВЕЧАНО ОТКРИВЕН СПОМЕНИК РУДАРСТВУ У ВРДНИКУ


На платоу поред градске куће ''Касине'' данас је свечано откривен споменик рударству у Врднику, као заједнички пројекат Удружена грађана за промоцију Фрушке горе ''Шарене таљиге'' и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

DSCN2763.JPG

Споменик су заједнички открили Покрајински секретар за културу и јавно информисање у прошлом сазиву Владе АП Војводине, Славиша Грујић, и један од последњих врдничких рудара, Slobodan Todorović.

Почасни грађанин Врдника Славиша Грујић је у надахнутом обраћању подсетио присутне како је изгледао један просечан децембарски дан у некадашњем рударском и мултиетничком Врднику, како се тешко и напорно радило да би се прехранила породица, и како је захваљујући рударству Врдник постао индустријски центар у који су хрлили у потрази са послом људи из свих република некадашње Југославије али и иностранства. Он се захвалио свим рударима света и истакао да је овај споменик само мали начин да се грађани Врдника одуже својим прецима.

Присутне је у име Владе АП Војводине и Покрајинског секретарa за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, поздравио Др. Милан Мицић, помоћник Покрајинског секретара за културно наслеђе.

У име локалне самоуправе, обратио се заменик председника Општине Ириг, Миодраг Бебић, истакавши значај рударства, врдничког рудника мрког угља и предузећа РГП ''Врдник'', за развој не само места већ и целог региона.

Свечаност је увеличана интонирањем рударске химне, читањем песме посвећене рударима, и полагањем венца свим ''коморатима''.


DSCN2740.JPG

DSCN2716.JPG

DSCN2705.JPG

DSCN2703.JPG

DSCN2690.JPG

DSCN2686.JPG

DSCN2724.JPG