27.01.2017

Светосавским академијама и литургијама обележен Свети Сава


Свети Сава, рођен као Растко Немањић, био је рашки племић, светогорски монах, игуман манастира Студеница, просветитељ, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве.

DSCN5376.JPG

Сматра се једном од најзначајнијих личности српске историје и оснивачем српске цркве која га слави као свеца.

Рођен је између 1169. и 1175. године у месту Рас које се налази у близини Новог Пазара, а преминуо је 27. јануара 1236. године у Трнову, у Бугарском царству, при повратку са ходочашћа у Јерусалиму.

У част Светог Саве данас су у свим школама наше општине одржане свечане школске академије, док су у црквама служене литургије.

Централна академија одржана је у Иригу а госте су поздравиле директорице школа ’’Доситеј Обрадовић’’ и ’’Борислав Михајловић Михиз’’, Сања Николић и Исидора Бирињи.

Госте је поздравио и кум школске Славе Милорад Милошевић, а пригодну беседу одржао је и свештеник Српске православне цркве отац Дарко, који је и освештао славски колач.

Свечаној академији присуствовало је и најуже руководство Општине Ириг, представници Школске управе, Покрајинског секретаријата за образовање, као и истакнуте личности из јавног живота, родитељи и ученици.

Пригодан програм припремили су ученици Основне школе ’’Доситеј Обрадовић’’ уз помоћ својих наставника, а награђени су победници на Светосавском квизу знања као и победници на литерарном и ликовном конкурсу поводом Дана Светог Саве.

Свечани коктел организован је у ресторану Средње стручне школе ’’Борислав Михајловић Михиз’’, а ученици ове школе поново су показали, да уз помоћ својих професора, израстају у врхунске мајсторе свог заната.

Текст и фотографије: Драган Аметовић


DSCN5388.JPG

DSCN5461.JPG

DSCN5452.JPG

DSCN5347.JPG

DSCN5329.JPG

DSCN5301.JPG

DSCN5355.JPG