23.10.2019

Задарска група код Михиза у гостима


Изложба слика и цртежа Задарске групе која је отворена синоћ у Спомен-кући Борислава Михајловића Михиза трајаће до 10. новембра.


IMG_3877.jpeg

Аутор изложбе је Авакум Квас, председник Удружења „Еустахија“ из Ирига, а такозвану Задарску групу чине Михизови пријатељи, академски сликари из друге половине 20. века о којима је он писао у својој „Аутобиографији о другима“.

- Ово је изложба на којој се приказују слике Задарске групе, односно Михизових пријатеља: Миће Поповића, Петра Омчикуса и Бате Михајловића. Они су 1947. године били студенти Ликовне академије у Београду када су одлучили да више неће да сликају према идеолошким критеријумима тог времена – социјалреализма. Они су желели да сликају по своме. Кренули су на море у Задар, позвали и Михиза, остали пола године, након чега су сви били избачени са Академије. Сви су се вратили сем Миће Поповића, иначе најбољег Михизовог пријатеља, коме су цинично рекли да му не треба школа, да је он свршен сликар, како се касније и испоставило. Нико од њих није завршио Академију у Београду већ по Паризу и Њујорку, те су тридесетак година касније постали академици и наши најзначајнији сликари друге половине 20. века – објаснио је Авакум Квас.

У Михизовој кући изложено је десет слика и четири цртежа. Једна слика је из Ирига - Михизов портрет, рад Миће Поповића из 1946. године, а сви остали радови су из Галерије ликовне уметности, поклон збирке Рајка Мамузића из Новог Сада.  

На самом отварању изложбе, у 18.42 ч, публику је сачекало мало изненађење. Гости из Луксембурга, Ријанон Морган и Ђовани Зазера, чланови плесне трупе Лукода из Еша извели су перформанс припремљен специјално за ову прилику.

Потом се присутнима обратила Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада која у оквиру престижног европског програма „Тандем“ сарађује са Лукодом. Луксембуршки градић Еш 2022. године преузима титулу европске престонице културе од Новог Сада. Да је и Ириг европска престоница културе (будући део НС ЕПК 2021 и Зоне 021), видело се како по гостима, тако и по реакцијама посетилаца којима се на крају обратио Авакум Квас, аутор изложбе.

Изложба слика и цртежа Задарске групе реализује се средствима Секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине и суфинансирањем Општине Ириг, а био је прворангирани пројекат визуелне уметности. 

Посетиоцима ће изложба бити доступна наредних двадесетак дана у следећим терминима: 9 – 11.30 ч; 13 -14.30; 16 - 17 ч.


IMG_3874.jpeg

IMG_3845.jpeg

IMG_3858.jpeg

IMG_3867.jpeg