09.10.2019

У ЧАСТ ГУСКАМА


Протекле суботе у Шатринцима одржана је 15. по реду „Гушчијада“. 


IMG_3364.jpeg

Ова традиционална манифестација одржава се прве суботе у октобру с циљем да промовише ово мало село у ком живи неколико стотина становника, али и да подстакне узгој гусака по којима је ово наше село некада било веома познато. 

„Некад су Шатринци били веома познати по узгоју гусака, међутим, то у последње време јењава. Ми смо успели да вратимо на почетни ниво. Данас имамо домаћинства која гаје од 50 до 100 гусака и надамо се да ће тај број да расте. Опште је познато да је гушчја маст лековита, посебно за бронхитис и астму, а у последње време стручњаци тврде да је маст и превентива против рака. Ту и гушчје месо које је изузетно квалитетно и храњиво, затим гушчје перје... Организовање оваквих догађаја један је корак у покушају да комерцијализујемо ту производњу не би ли наши мештани имали пристојну зараду од узгоја гусака“, објаснио је Јаника Такач, председник Савета Месне заједнице Шатринци. 

Такач је додао да је у односу на почетак организовања манифестације помак евидентан, све више људи је чуло за Шатринце и за „Гушчијаду“, а то све захваљујући, пре свега, Општини Ириг и Туристичкој организацији општине Ириг које су покровитељи, али и доброј вољи Шатринчана да своје место оживе. 

Манифестација је отпочела кувањем гушчјег паприкаша и продајном изложбом колача насталих на креативној радионици подручних одељења Дечије установе „Дечија радост“ из Нерадина, Крушедола и Шатринаца. Захваљујући вредним рукама васпитача, дечице и њихових родитеља прикупљено је 6.400 динара у овој акцији. 

Присутне је поздравио председник општине Ириг, Стеван Казимировић, који је истакао значај одржавања овакве манифестације у Шатринцима. 

 „Морам истаћи да је ово наше мало село успело да очува већ петнаесту годину ову манифестацију која је за Шатринце изузетно значајна, али и за нашу општину уопште. Шатринци су једино село које се у нашој општини бави узгојем гусака чија употреба је вишеструка и из тог разлога то треба одржавати и кроз овакав вид догађаја неговати“, рекао је Казимировић.

Да је иришка општина мултикултурална средина у којој се негује традиција свих националних заједница, показује наступ културно-уметничког друштва „Змај“ из Ирига, као и мађарских КУД-ова из Шатринаца и Добродола. 

 Посебан и већини омиљени део програма чинио је маскенбал малишана из вртића и ученика од првог до четвртог разреда из Нерадина, Крушедола и Шатринаца који су овом приликом представили своје креације и рецитовали пригодне песме припремљене уз помоћ својих васпитачица и учитељица. 

Ученици и учитељице из подручних одељења у Шатринцима и Крушедолу недавно су имали прилику да буду део пројекта „Другаријада – камп пријатељства“ Фондације Новак Ђоковић које је подразумевало бесплатан боравак на Копаонику од 16. до 21. септембра 2019. и учешће у едукативним и спортским радионицама где су стицали нова знања, нове вештине, здраве навике, бавили се спортом и остварили нова познанства и пријатељства. Овом приликом задовољни ученици, родитељи и учитељи захвалили су се јавно директорици Основне школе „Доситеј Обрадовић“, Сањи Николић, уз чију помоћ су били део једне лепе приче. 

Званичан део програма завршио се доделом награда у више категорија, као и захвалница свима онима који су помогли одржавање овогодишње „Гушчијаде“. 

Награду за најдуже перо добио је Урош Велићанин из Крушедола, а најлепши штанд имала је Вера Јаношевић из Гргетега. 

Када је у питању кување гушчјег паприкаша, награде су додељне у три категорије: најбројнија екипа кувара је екипа из „Стриг метал“ из Инђије, „Стончик“ је најмлађа екипа која се такмичила, док су најбоље паприкаше скували: 3. место „Лигаши“ из Шатринаца, 2. место „Греч“ из Шатринаца и 1. место екипа „Варга“ из Шатринаца.   

 На конкурсу за најбоље ликовне радове на тему „Гушчијаде“ награде су освојили: у припремно-предшколској групи Дечије установе Едвард Бирињи, у 1. разреду Хелена Варга, у 2. разреду Елена Михајлик, у 3. разреду Кристина Винце и у 4. разреду Лана Варга. Најлепше маске имали су: Едвард Бирињи, Петар Јанковић, Милица Вукојевић и Данијела Лазар. 

Да мештани подржавају ову манифестацију, говори добар одзив оних који су заинтересовани за кување гушчјег паприкаша, али и уопште велики број посетилаца. 

Крај „Гушчијаде“ обележио је добар провод уз наступ рок групе „Освајачи“.

 

15. Гушчијада 2019.