27.08.2021

Дивно дружење у Прапутњаку


Четири девојке из Ирига односно Хопова, управо су се вратиле из Прапутњака код Ријеке (Хрватска) где су учестовале у међународном Ерасмус+ пројекту под називом Мy Опен виллаге – Еуропе (МОВЕ). Реч је о омладинском кампу који је у овом живописном селу изнад мора трајао од 12. до 22. августа у организацији партнерских удружења из Финвалдстервала (Холандија), Запишкиса (Литванија), Ирига и Прапутњака.


DSC_0206.JPG

Удружење “Еутахија”, које ради под покровитељством Српске читаонице у Иригу, планирало је да у Хрватску одведе 7 младих, али је после отказивања у задњи час на међународно дружење отишла екипа у саставу: Симона Марић, Варвара Квас, Лана Марић и Василиса Квас. Оне су са још 13 младих (најмлађи учесници су имали 15, а најстарији 24 године), провели десет незаборавних дана састављених од креативних радионица, занимљивих излета и уживања на плажи. Главни циљ кампа је било упознавање младих људи из четири удаљена европска села (Хопово је викенд зона али се ипак нашло и снашло у овом друштву), њихово повезивање и размењивање искуства живота у малим срединама надомак великих градова. Та замисао је остварена кроз заједнички рад и учење занимљивих ствари као што су старинске фотографске технике (антхотипија и цијанотипија), певање старих литванских напева, графичку технику линореза којом су правили дизајн текстила, креативно писање поезије и прозе, радијско новинарство, радионицу израде сухозида по којем је овај крај надалеко познат, усавршавање енглеског језика којим су стално комуницирали и још пуно тога. Гост кампа је био познати холандски писац Бени Линделауф, који је нашој Лани Марић био ментор приликом писања “Легенде о Прапутњаку”, прочитане на заједничком дружењу са мештанима и на опште одушевљење гостољубивих житеља овог медитеранског села.

Удружење “Прапутњак – културни крајолик” организовало је за учеснике кампа неколико излета: у Горски котар, град Ријеку, острво Крк и скоро свакодневне одласке на прапутњачку плажу у Бакарском заливу. Храна је била одлична (поздрав за Иву и њену оштарију “Бујан”!), смештај камперски – у Дому културе Прапутњак, мада је свако од младих бар једну ноћ, а неки и свих десет, спавао напољу, под звездама.

Организатори кампа: Гвидо Босуа (Холандија), Даива Вашионери (Литванија), Авакум Квас (Србија), Ивона Милош и Марија Рађа (Хрватска), планирају наставак пројекта тако да ће се млади из четири села дружити и наредних година, следеће је у плану Холандија, оне тамо Литванија или наше Хопово, али о том – потом.


DSC_0334.JPG

DSC00055.JPG

DSC00204.JPG

DSC00370.JPG

DSC09758.JPG

DSC09802.JPG

DSC09963.JPG