03.02.2015

СТАМБЕНО ЗБРИЊАВАЊЕ У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ


У Републици Хрватској процес стамбеног збрињавања одвија се у складу са Законом о подручјима посебне државне скрби („Народне новине“, бр. 86/06, 57/11, 51А/13, 148/13 и 76/14) и Уредбе о утврђивању статуса бивших носитеља станарских права и чланова њихових обитељи, те увјетима и поступку њиховог стамбеног збрињавања („Народне новине“, бр. 133/13).

StambenoZbrinjavanje.jpg

У поступку стамбеног збрињавања, Уреди државне управе у жупанијама те управно тијело Града Загреба првоступањска су тијела која утврђују право на стамбено збрињавање. Државни уред за обнову и стамбено збрињавање је другоступањско и проведбено тијело.

Сукладно горе наведеним законским оквирима, потенцијално заинтересиране избјеглице, повратници и бивши носитељи станарских права могу поднијети захтјеве за стамбено збрињавање у периоду од 1. 1. 2015. године до 15. 2. 2015. године. Захтјеви се предају уредима државне управе у жупанијама и управном тијелу Града Загреба.

У односу на допуне захтијева и опћенито најчешћег упита странака који гласи „у којој фази рјешавања је наш предмет“ били бисмо Вам јако захвални када би сте упутили подноситеље захтијева који тренутно бораве у Републици Србији да се обрате уреду државне управе у жупанији или управном тијелу Града Загреба, овисно гдје су поднијели свој захтјев, како би се информирали о статусу свог предмета. Будући је то категорија особа која често мијења адресу својег боравка, том приликом када подноситељи контактирају споменуте уреде, било би пожељно да обавезно дојаве и своју тренутну адресу боравка, како би уреди државне управе и управно тијело Града Загреба могло у управном поступку контактирати странке на ваљаним адресама боравка.

Како би сте могли упутити подноситеље захтјева за стамбено збрињавање, у наставку Вам достављамо контакте уреда државне управе у жупанијама и управног тијела Града Загреба.

Исте контакте можете пронаћи на страницама овог Уреда www.duosz.hr

 

 Стамбено збрињавање

преузми PDF документ