30.09.2015

СРПСКА ЧИТАОНИЦА У ИРИГУ - 11. НАГРАДА "БОРИСЛАВ МИХАЈЛОВИЋ МИХИЗ" - САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА


Добитница овогодишње награде БОРИСЛАВ МИХАЈЛОВИЋ МИХИЗ за драмско писање је Олга Димитријевић, драмска списатељица из Београда.

olga_dimitrijevic-copy.jpg

Жири у саставу: Светислав Јованов (театролог, председник жирија), Даринка Николић (позоришна критичарка) и Ксенија Крнајски (позоришна редитељка) једногласно је одлучио да 11. по реду награда Борислав Михајловић Михиз, коју додељује Фонд Борислав Михајловић Михиз, а под покровитељством Владе  АП Војводине и Министарства културе Србије оде у руке једној од најоригиналнијих и најхрабријих ауторки савремене српске драме.

Димитријевићева се награђује за три драме: „Радници умиру певајући“, „Народна драма“ и најновију „Како је добро видети те опет“, које бескомпромисно, храбро и разоружавајуће поетично третирају осетљиве и често табу интимне теме уроњене у актуелан друштвени контекст. Награда, која се састоји од новчаног износа и свечане повеље, а обухвата и штампање књиге изабраних драма, биће додељена на традиционалној свечаности у Српској читаоници у Иригу, 17. октобра, на дан Михизовог рођења.

Биографија добитнице

Олга Димитријевић је рођена 1984. Дипломирала је  драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Писала је позоришне критике за недељник Време, часопис Театрон и магазин Yellow Cab. На одсеку Родних студија Централноевропског универзитета у Будимпешти, одбранила МА тезу „Тело народне певачице на српској Естради: конструкције националних идентитета после 2000. године“ (2009). Изведене драме: "Интернат" - Дадов, 2009; "Радници умиру певајући" – Хартефакт фонд и Битеф театар, 2011 (Стеријина награда за текст савремене драме 2012); "Народна драма“ -Позориште Бора Станковић, Врање 2012;  "Стани да се поздравимо" у оквиру пројекта Проток жудње (ТкХ и ЦДУ, Загреб, 2014). Добитница је награде на конкурсу Стеријиног Позорја  2014, за текст драме "Како је добро видети те опет". Сценаристкиња је документарног филма "Буђење" (р. Ирена Фабри, 2010). Од 2010. године чланица је  редакције QТ магазина и Центра за квир студије и предавачица на филмским трибинама у Дому омладине.