27.09.2015

Затворен трећи Срем филм фест!


Међународни фестивал документарног филма из области туризма и екологије, који је одржан у Врднику у бањи „Термал“ од 23. до 26. септембра, затворио је синоћ Антонио Конте, почасни председник фестивала.

sremfilmfest.jpg

Гран при је припао Мокхтару Намдару, аутору филма „House in the fog“ (Кућа у магли), из Ирана.

Жири су чинили Давид Феделе (Аустралија) – председник жирија, Мери Билић (Србија) и Бранко Вилус (Хрватска). Поред гран при награде, жири додељује сваке године златну, сребрну и бронзану бубамару из сваке области. Награђени аутори ове године су:

Екологија

 

  1. Златна бубамара, „This land is our land“ (Ова земља је наша земља), аутор Саи Конг Кхам, Мyанмар (Мијанмар)
  2. Сребрна бубамара, „The prophet of the farmhouse“ (Проповедник са фарме), аутор Хенрик Меннандер, Финланд (Финска)
  3. Бронзана бубамара, „The growth rings“ (Годови), ауторка Кристина Ригова, Словакиа (Словачка)

 

Туризам

  1. Златна бубамара, „Mile for mile“ (Миља за миљом), аутор Јамес Q Мартин, Аргентина
  2. Сребрна бубамара, „Autofocus“ (Аутофокус), аутор Борис Пољак, Цроатиа (Хрватска)
  3. Бронзана бубамара „Merry-go-round“ (Рингишпил), аутор Лука Попадић, Сербиа

Поред ових награда, жири је доделио и дипломе за ТВ израз и специјалну похвалу за једног аутора из сваке категорије. Награде ауторима су доделили и Национални парк „Фрушка гора“, Еколошки центар „Радуловачки“ Сремски Карловци, Туристичка организација града Илока, Специјални резерват „Засавица“ и Туристичка организација Инђије. Поред ових градова/општина, пројекције су одржане и у Руми, Сремској Митровици, Старој Пазови, опћини Нијемци и у Вуковару.

Чланица жирија Мери Билић је изјавила да је било веома тешко одабрати победника и да би се сваки фестивал поносио оваквом селекцијом.

-Стварно је био велики посао, јер су сви били квалитетни, и сви су имали и идеју и поруку невезано за то у којој су земљи, да ли је сиромашна продукција или богата, и додала да се она лично више водила за телевизијски израз, а да су Бранко и Дејвид строги професионалци који су пажљиво посматрали и анализирали сваки кадар.

О томе колико је ретко видети некомерцијалне документарце, како је публика која их прати ретка и о томе да ли се исплати радити их, Мери је рекла да националне и велике телевизије имају то право и обавезу, док комерцијалне раде у другом правцу.

-Многе генерације добрих документариста су своју каријеру почеле на телевизију, стасавале, радиле и заваршавале своју каријеру ту. То је велико благо сваке телевизије, па и српске телевизије, рекла је она.

Аутор филма „Merry-go-round“ (Рингишпил) и добитник бронзане бубамаре у категорији “Туризам”, Лука Попадић, рекао је да за њега награда значи много, јер воли и Срем и за њега она представља мотив и инспирацију за даљи рад.

-Некога, ипак, интересују емоције мојих филмова, а то је оно право у кинематографији – она може да материајлизује емоције, рекао је он.

На питање, шта се дешава са документарцима, како популаризовати њихово постојање и привући публику, Лука је рекао да према фокусу документарца теба другације да се поступа и да време њиховог настанка кошта.

-Докле год то продуценти не схвате, уметничка документаристика ће се сводити на иницијативу и жртву појединаца.

Директор фестивала, Игор Чолак, управо је објаснио ситуацију са некомерцијалним документарним филмовима, њиховом публиком и фестивалима са таквом тематиком.

-То је проблем већине фестивала, рекао је он и додао да ће се уз помоћ медија и локалних самоуправа такав проблем бити брзо превазиђен.

Хасан Арнаутовић, аутор филма „Time“ (Вријеме), добитник посебне похвале за туристички филм, објаснио нам је шта се то крије иза назива Вријеме.

-Тај замак из филма је стар преко хиљаду година и што сам га снимао двије године. Иначе, снимао сам га сва 24 сата и кроз сва четири годишња доба.

Срем филм фест може да се похвали једном новом сарадњом са Југоциклингом у вези са пројектом Трасе старих пруга као бициклистичке стазе. Бициклисти су возили од Руме до Врднка, продужили до Јаска и вратили се у Врдник. Гости фестивала могли су да чују информације и идеје које бициклистичке стазе носе са собом, чули су зашто је боље возити бицикл и упознали су се са тежњама организације и свих учесника да се бициклисти широм земље возе безбедно.

Срем филм фест својим постојањем и промоцијом аутора жели да пренесе поруку да су глобални еколошки проблеми универзални, да је исто и на Филипинима и у Србији, жели да грађане информише, а аутори својим радом на филму желе да забрину, усреће и упозоре. Кроз фестивал се жели ставити акценат на ову нашу прелепу Војводину, Срем, Фрушку гору, да побројимо сва та места и да подсетимо на њихово постојање, а можда и да пружимо неку идеју за њихово очување.

Фестивал су подржали: INTERNACINAL TOURFILMFESTIVALS COMMITTE  (Међународни комитет фестивала туристичког филма), Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Покрајински секретаријат за културу и информисање, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Покрајински завод за заштиту природе, Сремски управни округ, Национални парк „Фрушка гора“, Специјални резерват природе „Засавица“, Град Сремска Митровица, Град Илок, Опћина Нијемци, Општина Ириг, Општина Рума и ЈКП „Комуналије“ Сремска Митровица.

Милица Савић