20.10.2015

“ДАНИ ДРВАРСКЕ ДРЕЊИНЕ”: Ирижани посетили Дрвар


Неколико структура из иришке општине посетило је током викенда туристичко-привредну манифестацију “Дани дрварске Дрењине” у Дрвару, граду у Босни и Херцеговини са којим је Општина Ириг потписала протокол о сарадњи током Пударских дана.

Drvar_(6).jpg

Иришка делегација бројала је око 50 чланова и ово представља њихову узвратну посету. Дрвар су посетили челници Општине Ириг, представници Актива жена, Туристичке организацијије Општине Ириг, Средње школе “Борислав Михајловић Михиз”, планинарског друштва, као и Културно-уметничко друштво “Змај” из Ирига.

–Пријатељи из Дрвара су нас на састанцима, који су били организовани за све делегације општина које су посетила ову манифестацију, представљали као братску општину и договор је био да у све пројекте за које планирамо да конкуришемо, да у то уђемо тројно, односно са којом општином Дрвар направи сарадњу, Ириг ће бити део ње, рекао је Стеван Казимировић, председник Општине Ириг.

Он је такође додао да је и први корак сарадње направљен и са делегацијом из Аустрије која, између осталог, производи и вино од дрењине, те ће на њиховој наредној манифестацији посвећеној дрењини и представници Општине Ириг, заједно са својим пријатељима из Дрвара, посетити овај догађај и на њему представити своје производе и вина.

Још један вид туристичке сарадње договорен је током ове посете. Ученици средње и основне школе из Дрвара у склопу своје екскурзије посетиће иришки крај, Бању Врдник и обићи манастире на Фрушкој гори. Такође је и неколико свештеника који су посетили Општину Ириг током Пударских дана, назвало овај крај “Светом гором” и планирају да организују екскурзију манастирима Фрушке горе.

Четрнаеста привредно-туристичка манифестација “Дани дрварске дрењине” окупила је око 40 излагача из Дрвара и суседних општина, али и излагача из Србије, Хрватске и Аустрије.

На овој манифестацији Општина Ириг је имала своја три штанда на којима је представила потенцијале општине. Туристичка организација је током одржавања манифестације успешно промовисала туристичку понуду Општине Ириг.

–Потрудили смо се да презентујемо туристички потенцијал наше општине, а акценат је стављен на промоцију Бање Врдник и винског туризма, јер понуда бање и прича о вину несумњиво представља главни покретач развоја туризма Општине Ириг. На нашем штанду посетиоци су могли да уживају у укусима иришких јабука које су дељене бесплатно, а љубитељи доброг вина дегустирали су квалитетна иришка вина, рекла је Милена Јоцић, запослена у Туристичкој организацији.

Актив жена је такође учествовао на манифестацији “Дани дрварске дрењине” промовишући своју организацију и рад, излагањем трационалних колача, као што су штрудле и лење пите.

–На манифестацији смо желели да покажемо оно што је везано за наш крај и наше обичаје. На штанду смо, сем традиционалних слатких колача, показале и рукотворине односно везене пешкире и столњаке. С обзиром на то да смо овде први пут, одушевљени смо пријемом и срдачношћу мештана са којима смо разговарале. На овакве догађаје се одазивамо врло радо и увек радо месимо колаче са наших подручја, али су и ови догађаји сјајна прилика да покажемо оно што смо година сакупљале, а то су ручни радови и екпонати из старих времена, рекла је Софија Смиљанић, председница Актива жена из Ирига.

 

Фото: Р. Поповић


Drvar_(7).jpg

Drvar_(1).jpg

12140832_10207662260536530_8366264903960619464_n.jpg

12088562_10207662256896439_3603463940385989154_n.jpg