04.03.2020

Завршени 19. Дани вина 


Претходног викенда наше село Ривица било је домаћин 19. по реду догађаја посвећеног пићу богова.


Vinari1.jpg

Манифестацију је свечано отворио министар пољопривреде Бранислав Недимовић у петак 28. фебруара ком је овом приликом додељена титула почасног грађанина Ривице, раме уз раме са министром одбране Александром Вулином и председником Задружног савеза Војводине, Радиславом Јовановим. 

„Када је виноградарство и винарство у Србији пре 15-20 година доживело пад, Ривица је била један од винских бастиона. У овом тренутку када крећемо поново све да дижемо, мислим да Ривица треба да задржи свој статусни симбол. Ја Ривицу волим још откад сам први пут овде био пре 15 година играјући фудбал“ рекао је Недимовић. 

Недимовић је приликом отварања најавио нову стратегију за виноградарство Министарства пољопривреде која треба ускоро да се нађе пред Владом. 

„То је један свеобухватан документ који ће нам дати не само како да развијамо нове винограде, већ и како да развијамо српски бренд вина, како да развијамо аутохтоне сорте вина. Немојте заборавити да ми у регистру имамо свега 6-7.000 хектара винограда. Нама треба 700-1.000 хектара нових винограда да у наредних 10-15 година достигнемо пун капацитет“ објаснио је министар Недимовић и истакао да је некад однос домаћих и страних вина био неупоредиво на страни страних вина, а да се сада та слика полако мења. 

Када је у питању помоћ винарима и виноградарима, министар пољопривреде нагласио је да је поред европског ИПАРД фонда и у државном буџету издвојено три пута више новца са тежњом да се у свету развије бренд српског вина. 

Да су овакве манифестације важне за развој руралног туризма и прилика да се покажу и докажу мали произвођачи сложио се министар и најавио да ће у априлу преко ИПАРД-а бити објављен први позив за оне који желе да се баве руралним туризмом. 

„Уз рурални туризам иду управо вино, ракија, домаћа храна. Могу слободно да кажем да се јужна падина Фрушке горе за 7-8 година неће стидети јужног Тирола ни Болцана“ закључио је Недимовић.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов и почасни грађанин Ривице истакао је важност специјализованих задруга и како је штета да једна оваква средина која има дугу виноградарску традицију нема квалитетну задругу. 

„Удруживањем се пољопривредницима, а посебно оним мањим, у многоме олакшава наступање на тржишту, као и поврат новца на конкурсима који су искључиво за задруге, тако би требало радити на оснивању једне на овим просторима“ рекао је Јованов. 

Свечаност отварања годинама прати додела награда за најквалитетнија вина у категорији црно, бело, розе и воћно вино. Како је раније организатор манифестације Завичајно друштво „Фрушкогорје“ објавио, ове године било је убедљиво било највише примљених узорака и то 273. У овој озбиљној конкуренцији издвојили су се у категорији за најбоље црвено вино Винарија „Војновић“ из Бегеча, за најбоље розе вино Винарија „Слобода“ из Марадика, најбоље воћно вино Винарија „Пасторњицки“ из Ердевика, док је награда за бело вино отишла у Нерадин, апсолутном шампиону такмичења, Винарији „Тадић“. 

Сви победници на овом винском такмичењу су се сложили да су рецепт за квалитетно вино квалитетна земља и квалитетна садница, али пре свега напоран рад и посвећеност. 

Председник општине Ириг Стеван Казимировић истакао је да  манифестација поприма полако интернационални карактер јер већ неколико година имамо посетиоце и из иностранства. 

„Овде поред гостију са територије наше државе имамо и госте из Словеније, из општине Коменда која ће се на идућим јубиларним „Данима вина“ наћи и међу излагачима, а план нам је да ова манифестација у будућности постане међународна“ каже Казимировић. 

Према речима организатора манифестације 19. „Дани вина“ надмашили су сва њихова очекивања. 

„Имали смо преко 80 излагача, а примљених узорака за вино чак 273. То је дефинитивно рекорд  што нам је знак да ово постаје озбиљно винско такмичење у Срему и шире“ рекао је председник Завичајног друштва „Фрушкогорје“, Горан Ерор. 

 „Дани вина“ су за дане викенда окупили неколико хиљада посетилаца који су имали прилику да уживају у винима, ракији, сухомеснатим и другим домаћим производима, а све то зачинили су срдачни домаћини и добра атмосфера. 

Организатори 19. „Дана вина“ били су Завичајно друштво „Фрушкогорје“, Месна заједница Ривица и Општина Ириг, док су покровитељи Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Покрајински секретаријат за пољопривреду.


IMG-1271.JPG

VInari2.jpg

IMG-1328.JPG

IMG-1292.JPG

IMG-1300.JPG

IMG-6703.JPG